Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Batoh Camelbak Octane 20

Ide o batoh pre gramárov – teda ľudí, čo z viac či menej objektívnych dôvodov potrebujú minimalizovať hmotnosť všetkého, čo so sebou do prírody nosia. Batoh Octane 20, určený na jednodňové použitie, váži vrátane prázdneho rezervoáru iba niečo okolo 700 gramov. Čo všetko minimalizácia ovplyvnila a či sa to oplatilo, sme zisťovali počas testovania.

Výrobca
Camelbak
Model
Octane 20
Typ
ultraľahký batoh
Materiály
nylon 70D
Hmotnosť
700 g
Páči sa mi
hmotnosť, vodný rezervoár, vrecká na bedrovom popruhu, sieťka vhodná na fľašu s vodou, zbaliteľnosť batoha (vhodný ako doplnkový batoh pre cestovateľov), sieťka na menšiu fľašku pripojiteľná k ramennému popruhu
Nepáči sa mi
neforemnosť (treba dbať na to pri balení), vodný rezervoár nie je odizolovaný od chrbta
Infocena
79 €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 10 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 7 z 10
- rozmery: 8 z 10
- materiály: 8 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 82 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Dizajn a vyhotovenie

Celý dizajn aj konštrukcia batohu sú zamerané na dosiahnutie už spomínanej nízkej hmotnosti. Batoh je ušitý zo 70D nylonu s jemnou ripstopovou štruktúrou. Vďaka tomuto ľahkému materiálu je na pocit veľmi poddajný a sám nedrží tvar. Snahu o čo najnižšiu hmotnosť vidno aj na drobných častiach batoha – napríklad pracky sú "deravé", vďaka čomu sú ľahšie. Úchytkový systém po oboch stranách batoha je tiež riešený netradične, s ohľadom na hmotnosť. Pozostáva zo šnúrky, ktorá začína vo vnútornej časti batoha, prechádza na vonkajšiu a opäť do vnútra (čím vytvára spodný úchyt), pokračuje do hornej časti batoha, kde vychádza von a opäť dnu. Tu úchyt vytvoríme prichytením "očka", ktoré šnúrka vytvorila, o háčik. Do tohto systému môžeme uchytiť napr. paličky, stiahnutím šnúrok zdrhovadlami. Na každú stranu batoha sa zmestí jedna palička. Pomocou týchto šnúrok môžeme aj zmenšiť objem batoha, keďže klasické kompresné popruhy batoh neponúka.

Hlavná komora batoha je rozdelená na dve vrecká. Zadné je menšie a dá od zvyšku oddeliť stiahnutím zdrhovadla. Je vhodné skôr na menšie veci, ktoré chceme mať poruke. Keďže je bližšie k chrbtu, je vhodné doň umiestniť ťažšie veci (napr. peňaženka, lekárnička, a pod.). Hlavné vrecko je objemné a dá sa doň nahádzať všetko ostatné, najmä ľahšie, no objemnejšie veci, ako napr. fleesová mikina, bunda, jedlo a podobne. Zaujímavosťou je asymetrické zipsovanie hlavnej komory. Na ľavej strane siaha zips až k spodnej časti batoha, na pravej je zips oveľa kratší, aby sa na batoh zmestilo aj jedno bočné sieťkové vrecko.

Súčasťou batohu nie je pláštenka a pri jeho "mľandravom" tvare si ani neviem predstaviť naň nejakú natiahnuť tak, aby držala. Do dažďa by som ho preto asi nebral, v prípade nutnosti by som volil svojpomocný systém vnútornej ochrany – zbaliť do igelitky to, čo potrebujem mať suché, t. j. aspoň náhradné oblečenie.

Chrbtový systém

Čo sa týka chrbtového systému, tu sa tiež dbalo na čo najnižšiu hmotnosť a tak pozostáva len z piatich nízko vypolstrovaných dielov. Batoh dýcha celkom dobre, ale vôbec nedrží tvar, na čo treba dávať pozor pri balení sa. Občas som sa musel baliť nanovo, pretože ma niečo tlačilo. Možno aspoň ľahký plast výrobca mohol pridať. Na druhej strane, niekomu môže vyhovovať, že sa batoh úplne prispôsobí jeho chrbtu. Batoh má krikľavú svetlozelenú farbu kombinovanú s tmavozelenou a sivou. Šitie je na pohľad kvalitné.

Popruhy

Ramenné popruhy sú ľahké a priedušné, vypolstrované mäkkou penou s otvormi na vetranie a po bokoch obtiahnuté mikrofleesom. Na oboch sú z vonkajšej strany úchyty na hadičku vodného vaku. Konce popruhov sú zmotané do klbka a zapnuté suchým zipsom, aby neprekážali pri pohybe. Na jeden z popruhov možno pripevniť sieťkové vrecko v tvare valca, do ktorého možno umiestniť napr. menšiu fľašku s ionťákom alebo vodou.

Bedrový popruh neslúži na prenos hmotnosti do bedier, ale najmä na bezpečné pritiahnutie batoha k telu, aby dobre držal pri rýchlejšom pohybe. Nezapína sa ani vo výške bedier, ale skôr vo výške pásu. Vo všeobecnosti, tento batoh nie je vhodný na nosenie ťažších vecí, pretože na to nemá konštrukciu ani chrbtový systém. Bedrové popruhy majú po oboch stranách priestranné vrecká nahrádzajúce vrchlík, umiestnite do nich menšie veci ako napr. telefón, vreckovky, či GPS prijímač. V jednom z vreciek je aj úchytka na kľúče, aby náhodou nevypadli, keby zips nebol úplne zavretý. Popruhy aj spolu s hrudným dokážu batoh celkom tesne pripnúť k telu, takže pri behu alebo rýchlom pohybe neodstáva a na chrbte poskakuje len mierne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vodný rezervoár

Octane 20 nezaprie svoj Camelbakovský rodokmeň – ako všetky vaky tejto značky, aj tento má pre vodný rezervoár úplne oddelenú komôrku, ktorá je umiestnená hneď pri chrbte. Na jednej strane je to veľmi dobré, pretože ťažšie veci (a voda ňou jednoznačne je) treba z dôvodu ťažiska umiestňovať čo najbližšie k chrbtu. V prípade tohto batoha to má aj háčik – chrbtový systém je veľmi tenký a keďže komôrka nie je odizolovaná, preniká teplo od chrbta a citeľne ohrieva vodu v rezervoári. Pozitívne je, že súčasťou balenia je aj 3-litrový rezervoár Camelbak Omega Hydrotanium s antibakteriálnym vnútorným povrchom.

Záver

Batoh Camelbak Octane 20 je vďaka svojej nízkej hmotnosti a celkovému dizajnu určený predovšetkým stovkárom, nízkotatranským stíhačom, výkonnostným turistom, orientačným bežcom alebo na horský beh. Najväčšou záťažou v ňom je voda, inak s pár tyčinkami, náhradným tričkom, mikinou a pláštenkou neváži takmer nič. S trailrunningovými topánkami na nohách za dobrého počasia som s ním bez námahy vybehol niekoľko celodenných túr za pol dňa. Dá sa použiť aj na cyklotúry, má však na ne pomerne veľký objem a tiež nie úplne ideálny systém na uchytenie helmy. Taktiež nie je vhodný na skialpinizmus. Ide predovšetkým o ultraľahký batoh na trailrunning.

Tento batoh môže taktiež veľmi dobre poslúžiť cestovateľom počas väčších ciest do zahraničia ako "príbalový" batoh na jednodňové výlety, keď je veľký batoh na hosteli alebo v úschovni – vzhľadom na jeho konštrukciu ho totiž možno veľmi úsporne zbaliť do väčšieho batoha.

Fotogaléria k článku

Najnovšie