Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Hodinky Garmin Fénix

Hodinky majú svoje miesto na ruke. Preto sú vždy poruke, a tak okrem časomiery láka do nich pridať ďalšie funkcie. V outdoore to nie je žiadna novinka - teplomer, barometer, výškomer a u lepších aj monitoring srdcového tepu. S reálnou použiteľnosťou to býva horšie a nezriedka ide skôr o imidžovku. Môže sa to zmeniť, keď pridáme GPS a dobrú konektivitu? Pozrime sa preto bližšie na Garmin Fénix.

Výrobca
Garmin
Model
Fénix
Typ
outdoor hodinky so senzormi ABC a GPS navigáciou
Hmotnosť
82 g
Páči sa mi
dizajn, možnosti prispôsobenia, dobre čitateľný displej, krátka doba nabíjania, široké možnosti konektivity, GPS funkcie, rôzne možnosti alarmov, široká ponuka externých senzorov
Nepáči sa mi
košaté menu, mapové zobraznie je príliš pomalé, GC listingy sa dlho naťahujú, vyššia hmotnosť a objem hodiniek, pri strate spojenia s tempe senzorom chýba alarm
Ostatné info
test bol robený s firmvérom verzie 3.40
Infocena
400 €
Hodnotenie
- cena: 5 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 7 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 7 z 10
- detaily: 10 z 10
- multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 83 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Odolné outdoor hodinky som vždy považoval skôr za imidž ako funkčnú vec. Svojho času som dostal do daru hodinky Casio s teplomerom, barometrom a kompasom. Ich použiteľnosť nebola vysoká. Teplomer bol nepoužiteľný, lebo bol ovplyvnený teplotou tela, ak som chcel nosiť hodinky tak, ako býva zvykom - na ruke. Kompas mal veľké odchýlky, ktoré záviseli od toho, ako vodorovne som ho držal a spolu s barometrickým výškomerom ho bolo treba stále kalibrovať, aby to malo aký-taký zmysel. Atmosférický tlak hodinky neprepočítavali na hladinu mora, pretože len pomocou barometra to nejde, takže ak som sa hýbal v horách, nebolo možné ho využiť ani na tendenciu tlaku vzduchu - iba ak rozdiel medzi večerom a ránom. Aspoň hodinky dlho vydržali na batériu. Chvíľu som ich nosil na batohu ako časomieru, teplomer a tendenciu tlaku vzduchu od večera do rána. Teraz sú dlho odložené a nepoužívané. Preto hodinky s podobnou funkcionalitou a astronomickou cenou vyvolávali vo mne vždy úsmev. Mierne sa to zlepšilo, keď výrobcovia pridali meranie srdcového tepu - zrazu to bolo dobré na zefektívnenie tréningu a ochranu seba samého pred "samouštvaním", ku ktorému mám sklon, najmä pri sólo akciách. Veľmi rýchlo ma to však prešlo, hrudný pás so senzorom mi prekáža a navyše, senzor som mohol poľahky pripojiť k ručnej turistickej navigácii a napr. počas bicyklovania sa to ukázalo ako dobrá kombinácia. Preto ostali smart-hodinky stále mimo môj záujem.

Na testovaný Garmin Fénix som sa preto pozeral dosť skepticky. Majú však dva rozdiely, ktoré sa ukázali kľúčové - použiteľná GPS navigácia a dobre zvládnutá konektivita. Doplnenie externého senzora teploty (predávané samostatne ako príslušenstvo) poteší, hoci mám funkčné výhrady.

Dizajn a ovládacie prvky

Hodinky sú pomerne veľké (4,9 x 4,9 x 1,7 cm) a na ruke sú dominantným prvkom. Po rokoch nepoužívania hodiniek (časomiera je v mobile) mi sprvu dosť prekážali, a to nie ani tak veľkosťou, ako skôr hmotnosťou (82 g). Oproti priamemu konkurentovi Suunto však pôsobia menej "vesmírne" a aj na mojej tenkej ruke nevyzerajú, ako keby som si pripevnil reťazou starkej budík z povaly. Telo hodiniek kruhového tvaru je čiernej farby, vyrobené je (asi) z magnéziovej zliatiny a je možné ho kombinovať buď s menej nápadným čiernym remienkom alebo výrazným oranžovým. V oboch prípadoch je remienok z polyuretánového plastu a výrobca má bežne v ponuke náhradné. Príjemnou vychytávkou je zaisťovacia západka voľného konca remienka, nielen očko na zasunutie.

Ovládanie zabezpečuje päť tlačidiel na bokoch hodiniek. Tri vľavo - podsvietenie displeja, menu/ok, späť. Dve vpravo - nahor, dolu. Stredné ľavé je plastové oranžové, ostatné sú kovové. Veľkostne a zdvihom sú dostatočné aj pre pohodlné ovládanie v rukaviciach. Kombináciou späť a hore sa aktivuje zámok. Hore a dolu slúžia buď na prepínanie obrazoviek s údajmi alebo na navigáciu v menu po jeho aktivácii stredným ľavým tlačidlom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vzhľadom na veľké množstvo funkcií je menu košaté a hlboké a niečo nastaviť je pomerne dlhý proces. S logickým členením však problém nie je, len si to musíte celé preklikať, aby ste vedeli, čo vlastne všetko hodinky poskytujú. Situáciu vylepšujú konfigurovateľné režimy. Sú prednastavené na rôzne aktivity, možno ich meniť alebo si vytvoriť svoje vlastné. Je to všetko otázka zdĺhavého preklikávania sa - dobrá kratochvíľa nudných nástupov dolinou. Preto by bolo veľmi príjemné, keby Garmin urobil (napr. webovú) aplikáciu na nastavovanie. Následný prenos do hodiniek by vzhľadom na dobré možnosti konektivity nebol žiaden problém. Je tu priestor pre invenciu IT kutilov, pretože nastavenia sú v XML súbore, ktorý je priamo dostupný po pripojení k počítaču cez USB. Žiaľ, štruktúra ani možnosti nie sú dokumentované.

Kruhový monochromatický LCD displej s priemerom 3,1 cm má neveľké rozlíšenie 70 x 70 pixelov a je mierne zapustený. Je veľmi dobre čitateľný, modré LED podsvietenie budete potrebovať len v tme. Krycie sklíčko je z minerálneho skla a malo by byť dostatočne odolné voči poškriabaniu. Pri niektorých príležitostiach som mal pocit, že okrem šedej je tam ešte ďalší farebný odtieň, viditeľný napr. pri zobrazení mapy (viď foto). V bežnom režime je dominantným prvkom čas. Číslice sú veľké a výborne čitateľné. Možno len rozdiel medzi 7 a 1 mohol byť výraznejší. Čas sa automaticky nastavuje z GPS signálu, a tak máte vždy úplne presný lokálny čas. Kto potrebuje aj druhú časovú zónu, je tu funkcia world-clock, ktorá na jednej obrazovke zobrazí oba časy (lokálny a zvolenú zónu). Pod časovým údajom je skratka dňa v týždni a číslo dňa v mesiaci. Ako sekundovka slúžia krátke úsečky usporiadané do kružnice po obvode, preblikáva vždy dvojica.

Funkcionalita GPS navigácie

Hodinky majú vstavaný vysokocitlivý prijímač GPS signálu (bez GLONASS). Jeho činnosť sa zapína a vypína cez menu, kde je hneď prvou položkou. Oranžovým tlačidlom si môžete zaznamenávanie trasy ľahko pozastaviť, napr. keď idete do interiéru alebo dlhšie pauzujete – šetrí to batériu. Zaznamenávanie trasy sa automaticky ukladá systémom 1 deň = 1 súbor. Podľa nastavenia ide o súbor GPX, FIT alebo oba.

Zaujímavé je, že hodinky majú trochu problém získať fix počas pohybu, najmä ak ste výrazne zmenili lokalitu od posledného vypnutia. V takomto prípade treba zastaviť a počkať, kým sa zorientujú. Keď fix získate, drží sa bezproblémovo – ani raz počas testovania sa mi vonku nestalo, že by som stratil GPS signál.

Oproti turistickým navigáciám pridal Garmin Fénixu režim menšej hustoty zaznamenávaných bodov – ide o tzv. UltraTrac mód, je určený bežcom ultra-trail maratónov. Podľa údajov výrobcu sa tak predĺži výdrž batérie až na 50 hodín. Tento režim som netestoval, pretože znižuje presnosť záznamu (menšia hustota trasových bodov).

Presnosť priebehu trasy je aj v GPS režime Normal subjektívne na horšej úrovni ako pri turistických navigáciách (skúšané v porovnaní s eTrex 30 a Oregon 650), avšak cca rovnaká ako pri použití smartfónu s Locus aplikáciou (skúšané v porovnaní so Samsung Galaxy Xcover 2). Podotýkam, že som porovnával základné nastavenia ako v prípade Fénixu, tak aj smartfónu. Na bežné použitie je však aj táto hustota úplne v poriadku, len občas v náročnejšom skalnom teréne nejaký bodík uletí mimo trasu.

Navigácia pomocou GPS na základe predpripravenej cesty (route) alebo podľa tracklogu je bezproblémová. Šípka ukazuje a ide sa. K tomuto nemám žiadne výhrady. Vytváranie plánu cesty z existujúcich bodov je možné, no je vzhľadom na charakter ovládania zdĺhavé. Odporúčam všetko si pripraviť doma na počítači a len uložiť cez kábel. Zo skúseností odporúčam preferovať tracklog formát pred route. Fénix s hustým tracklogom spolupracuje lepšie ako s hustým route. Takisto je dobré voliť názov trasy v GPX radšej krátke a bez diakritiky. Stávalo sa mi, že dlhší popisný názov následne Fénix nezobrazil v menu, bola tam len prázdna položka – po jej zvolení však natiahlo trasu bez problémov.

Fénix sa hrdí aj mapovým zobrazením. To je však pri rozlíšení displeja 70 x 70 pixelov veľmi málo použiteľné a kvôli slabému procesoru aj pomalé. Oveľa lepšie je uložiť si dôležité body záujmu (POI) – napr. chaty, pramene, konce etáp, dôležité vrcholy a sedlá, atď. Zobrazenie takejto kvázi-mapy dodá trochu priestorovej predstavy, kadiaľ idete a zároveň je dostatočne rýchle.

Geocaching

Fénix poskytuje štandardne dobrú garminovskú podporu geokešerom. Môžete načítať GPX s keškami spolu s listingami a logmi. Kešky sa dobre hľadajú, navigačné schopnosti hodiniek sú vyhovujúce aj pre túto aktivitu. Obmedzenia však sú a vyplývajú z hodinkového konceptu – malý monochromatický displej, obmedzené ovládacie prvky a slabý procesor. Načítavanie dlhých a najmä zložito vyšperkovaných listingov je zdĺhavé, na fieldnotes zabudnite a na obrázky pochopiteľne tiež. Ku keške vás teda Fénix privedie, listing aj logy síce pomaly, ale zobrazí, zaznamenáte si návštevu, no zvyšok kešerských fičuriek neposkytne. Fénix teda odporúčam skôr príležitostným kešerom, nie profíkom.

Interné senzory

K dispozícii je klasická trojica interných senzorov ABC – Altimeter (výškomer), Barometer (tlak), Compas (kompas). Údaje všetkých senzorov sú vhodne kombinované s údajmi z GPS. Napríklad náhlu zmenu v nadmorskej výške podľa GPS (napr. pri zhoršenom príjme signálu) odfiltruje prístroj ako chybu, ak sa súčasne adekvátne nezmení tlak. Funguje aj opačne a zároveň vďaka výškovému údaju z GPS (ak je presnosť na dostatočnej úrovni = je príjem z dostatočného počtu družíc) je možný prepočet atmosferického tlaku na hladinu mora. Graf tendencie tlaku vzduchu tak má zmysel, aj keď meníte svoju nadmorskú výšku. Taktiež trojosový kompas je kalibrovaný pri dostatočne rýchlom pohybe cez GPS. Funguje dobre, ani raz som nemal pocit, že by bolo treba kalibrovať – to je podstatné vylepšenie oproti eTrex 30, ktorý musím kalibrovať aj viackrát počas túry.

Okrem ABC senzorov je ešte štvrtý interný senzor – teplomer. Jeho zmysel je však otázny, lebo teplo z ruky ho skresľuje. Preto, ak ho chcete využiť, treba hodinky dať z ruky dolu a zavesiť napr. na ramenný popruh batoha. To je však dosť nepraktické a zmysel hodiniek sa vytráca. Vie to aj Garmin a preto dodáva ako doplnkové príslušenstvo senzor tempe. O ňom viac nájdete v nasledujúcej kapitole.

Doplnkové senzory

Internú štvoricu senzorov možno rozšíriť o množstvo externých, ktoré sa bezdrôtovo pripájajú cez rozhranie ANT+. Všetky sú ako doplnkové príslušenstvo a ich výber závisí od aktivity, na ktorú sa sústreďujete. Sú to: monitor srdcového tepu (bike, beh), rýchlosti/kadencie (bike), krokomer (pre indoor fitness) a teploty (všeobecné outdoor použitie). Novinkou je posledný menovaný, ktorý Garmin nazýva tempe. Tomu sa budem viac venovať, s ostatnými ste sa isto stretli už dávnejšie.

Idea tempe senzoru vychádza z faktu, že merať teplotu na ruke nemá zmysel. Preto treba senzor vystrčiť niekam mimo. Tvar senzoru je podobný, ako má krokomer (footpod) a výrobca teda predpokladá, že si ho pripevníte do šnurovania topánok. To sa mi však ukázalo ako nie úplne ideálne riešenie - jednak senzor ovplyvňuje teplo z nohy, ktoré je pri bikovaní alebo behu v tenkých topánkach značné a jednak zo šnurovania môže senzor ľahko skĺznuť, čo sa mi pri testovaní aj stalo. Následné hľadanie malej čiernej vecičky je dosť vtipné. Našťastie sa podarilo. Tu by som veľmi uvítal možnosť nastaviť alarm v prípade straty spojenia a zároveň označenie miesta posledného kontaktu waypointom, napr. s ikonkou MOB :-). Je to len otázka software, lebo všetky potrebné dáta hodinky majú. Teraz je, okrem hľadania naslepo, jedinou šancou prísť domov, načítať GPX súbor, zistiť, kde v ňom končí zaznamenávanie teploty a vrátiť sa. Dosť nepravdepodobné.

Konektivita

Silnou stránkou hodiniek sú možnosti konektivity. Základným spôsobom je pripojenie k počítaču cez USB kábel, ktorý sa k hodinkám pripája cez špecializovaný neštandardný konektor - štipec. Bežný microUSB nie je možné použiť kvôli prílišnej blízkosti kontaktov, čo by vo vode mohlo spôsobiť skrat a dostatočná ochrana gumenou zátkou by vyžadovala veľa miesta.

Aj Fénix používa ako väčšina Garminov rozhranie USB mass storage, t. j. ako USB kľúč. Takto je zabezpečená dobrá kompatibilita s rôznymi platformami bez nutnosti riešiť ovládače. Ukladanie údajov je pre turistické použitie (trasy, cesty, body) v otvorenom štandarde GPX, fitness dáta zas v garminovskom FIT formáte. V nastaveniach hodiniek je možné vybrať, ktorý formát chcete, prípadne oba. Jednotlivé súbory nájdete v adresárovej štruktúre a pre použitie v počítači ich stačí prekopírovať a je vystarané. Prípadne to za vás spraví desktopová alebo webová aplikácia (treba Garmin connect plugin).

Jediným problémom USB rozhrania je jeho nepoužiteľnosť s mobilnými zariadeniami, najmä iOS. Uvedený problém Fénix rieši cez Bluetooth pripojenie. Nutná je však mobilná aplikácia BaseCamp, ktorá je zatiaľ k dispozícii len pre iOS a vo verzii pre iPhone. Cez aplikáciu môžete prečítať obsah Fénixu, stiahnuť ho a uložiť vo svojom myGarmin konte. Z neho sa dajú dáta synchronizovať s BaseCamp programom v počítači. Ďalej sa dajú prehliadať, premenovávať a mazať jednotlivé položky. Aplikácia poskytuje zobrazenie na mape, ako podklad slúži natívna iOS mapa, ktorá je pre turistické použitie nevhodná. Navyše potrebuje konektivitu, čo je opäť nepraktické a v teréne nepoužiteľné. Celkovo má appka veľmi obmedzenú funkcionalitu. Najviac asi zamrzí, že nie je možné GPX poslať e-mailom alebo inak zdieľať. Ostáva dúfať, že Garmin ju postupne vylepší alebo že sprístupní API, aby developeri mohli popustiť uzdu fantázii.

Poslednou možnosťou pripojenia je zdieľanie dát s inými Garmin zariadeniami. Parťák na túre vám takto môže zo svojho Garmín prístroja poslať napríklad track, alebo GC kešku. Je to celkom šikovné a funguje to dobre.

Skúsenosti z používania

Ako plynie z doterajšieho textu, Fénix poskytuje veľké množstvo funkcií, ktoré si treba prispôsobiť do svojich profilov podľa obľúbených činností. V tejto kapitole vám priblížim môj spôsob ich použitia.

Počas túry sa mi okrem klasických obrazoviek (hodinky, kompas, graf prevýšení) najviac osvedčila obrazovka s kombináciou troch hodnôt: aktuálna nadmorská výška, rýchlosť stúpania v metroch za minútu a teplota. Aktuálna nadmorská výška je asi pochopiteľná, druhé dve vysvetlím. Rýchlosť stúpania ma pri svižnej túre naľahko chodníkom v Tatrách upozorňuje na to, či to nepreháňam s tempom – snažím sa nepresiahnuť 10 výškových metrov za minútu, pri 12 metroch za minútu mám nastavený alarm. Je to pre mňa náhrada monitoru srdcového tepu, ktorý neobľubujem. Teplota je pre mňa dôležitá, lebo kolená nesmiem mať holé pri teplote pod 12 stupňov. Ak klesne nižšie, musím sa obliecť, inak to na druhý deň oľutujem a často nielen vo forme bolesti kolien, ale aj ľahkého prechladnutia. Počas výsľapu však chlad necítim – ak je chladnejšie, idem len rýchlejšie, aby som sa zahrial na optimálnu teplotu.

Mapu som prakticky nepoužíval – iba pre účely testovania som skúšal, ako funguje. Je príliš pomalá a na malom monochromatickom displeji toho aj tak veľa nevidieť. GPS som mal však vždy zapnuté kvôli záznamu trasy – jednak si túry rád archivujem a jednak každý priebeh kontrolujem s TuristickáMapa.sk, či máme správny priebeh značkovaných chodníkov. Pri tejto činnosti som ocenil tiež oveľa jednoduchšie pauzovanie záznamu ako pri klasickej turistickej navigácii, kde buď sa k tomu treba preklikať cez menu alebo navigáciu vypnúť úplne.

S kompasom som bol tiež spokojný, lebo ho netreba kalibrovať, ako to musím opakovane robiť na eTrex 30. Preto počas navigovania sa smerová šípka ukazuje vždy dobrý smer. Veľké čísla orientácie v stupňoch sú fajn, no keďže nebehám orienťák, nijako zvlášť som ich nevyužíval.

Monitor srdcovej frekvencie bol tiež v testovacom sete, no mne na túre prekáža. Je to síce dobrý tréningový nástroj, držať sa vo svojom aeróbnom pásme, no jednak nemám za sebou funkčné vyšetrenie, aby som presne poznal svoje zóny a jednak až tak seriózne k tréningu nepristupujem. Na túre chcem skôr vychutnávať a ako som spomínal vyššie, proti prepáleniu používam hodnotu stúpania za minútu.

Výdrž batérie výrobca uvádza nasledovne: 16 - 50 hodín v GPS móde, 2 týždne v móde so senzormi, 6 týždňov v čisto hodinkovom použití. Podľa mojich skúseností vystačí batéria na jednu dlhú celodennú túru, kedy hodinky používam aj na iné funkcie ako len logger trasy. Dva dni by však hodinky nezvládli v GPS režime a tak treba každý deň rátať s nutnosťou nabíjať. To však trvá pomerne krátko, keďže kapacita Li-Ion batérie je iba 500 mA. Na dlhšiu akciu sa oplatí preto vziať batterypack, ideálne solárny pre úplnú nezávislosť.

Záver

Hodinky Garmin Fénix som si za cca 2 mesiace aktívneho používania obľúbil. Sú to asi prvé hodinky so senzormi ABC, pri ktorých sa mi zdá, že majú naozaj zmysel. Ten im dáva najmä spojenie s GPS technológiou, širokými možnosťami pripojenia externých senzorov a dobrou konektivitou. V dnešnej dobe by však potešilo, keby mobilná aplikácia BaseCamp bola aj pre Android a dokázala toho viac, najmä ak by sa hodinky cez ňu dali nastavovať a vedela by spolupracovať s inými populárnymi appkami. Práve personalizácia režimov pre rôzne aktivity je kľúčová k tomu, aby ste z Fénixu dostali čo najviac.

Druhou otázkou je, či funkcionalita Fénixu pri jeho cene dáva turistovi zmysel. Najmä, ak možno kúpiť navigácie eTrex 30 či Dakota 20 pod 200,- €. Tie totiž poskytnú turistovi takmer rovnakú funkcionalitu – GPS, elektronický kompas, barometrický výškomer, pripojenie senzorov (s výnimkou novinky tempe), sú ľahké a nie zbytočne objemné. Naviac majú skutočne použiteľnú mapu na väčšom displeji, lepšiu výdrž na batérie či pohodlnejšie ovládanie.

Hodinky Fénix preto nemožno pri turistike radiť medzi rozhodnutia z rozumu. Určite zaváži ich imidž – vzhľadovo sú totiž veľmi vydarené a podčiarkujú outdoorovú náturu svojho majiteľa. Do určitej miery sa dajú v pohode nosiť aj mimo hory a ako doplnok upozornia ostatných, s akým horalom majú česť. Popri tom sú však plnohodnotne v horách využiteľné, čo je oproti predošlým generáciám outdoor hodiniek pokrok. Pokiaľ chcete mať GPS vždy “po ruke”, dajte si ho na ruku s Fénixom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie