Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozvánka 3. ročník horského behu Tatranská šelma Ultra

Tatranská šelma Ultra, stále nováčik na slovenskom „trhu“ s ultrabehmi, avšak jediný vo Vysokých Tatrách. Po tretíkrát sa uskutočnia tieto preteky jednotlivcov. Už v priebehu prvých dvoch rokov sa na nich zišla stredoeurópska špička v terénnom behu. Tento rok je silné štartovné pole hlavne v ženskej kategórii. Niet sa čomu čudovať, veď technický povrch - zväčša po tatranskej žule - láka parametrami v dĺžke 55km s prevýšením 3100m+.

Celovíkendová akcia s možnosťou ubytovania po obe noci. Na štart sa pretekári presunú transferom, ktorý je situovaný na Troch studničkách. Limit určený Tatranským národným parkom, 200 pretekárov, sa vypredal s dostatočným predstihom pár mesiacov vopred.

Bežci sa rozbehnú rýchlym tempom ráno o 8:00. Splnenie celej trasy je koordinované stop časom na Hrebienku, približne v strede trasy. Následne aj v cieli Ždiari, kde musia všetci pribehnúť do 19:30. Na trase budú pripravené 4 občerstvovacie stanice. Na výber je veľké množstvo rôzneho typu pitia a jedla. Trať vedie panoramatickou Magistrálou. Od štartu až do cieľa smeruje po červenej turistickej značke. Nie sú použité žiadne dodatočné značenia, pretože sa jedná o veľmi frekventovaný turistický chodník.

Zdá sa, že bude priať bežecké počasie. V Tatrách sa zvykne počasie ale rýchlo meniť, preto povinná výbava je súčasťou povolenia na štart. Pevne veríme, že sa nestanú ťažšie úrazy. Zopár odrenín určite niekoľko bežcov postretne. Aj pre tieto prípady je umožnený štart až od 18 rokov.
Rekordy sú nastavené a brané s veľkým rešpektom. Myslím si, že boj s časom budú zvádzať tento rok hlavne ženy. Škoda, že prví traja chlapi z minulého roku sa na štart nepostavia. V neposlednom rade treba uviesť informáciu ohľadom bohatej tomboly a veselej afterparty, ktorá je ten správny cieľ celej akcie.


Vďaka viacerým spontánnym reportom na zahraničných bežeckých portáloch sa tieto mladé preteky zaradili medzi tradičné bežecké podujatia s hľadáčikom stále väčšej komunity terénnych diaľkových bežcov aj v zahraničí.
Primárne ďakujeme štyrom hlavným sponzorom. Bez ich spolupráce by nebola Tatranská šelma na tak vysokej úrovni. Menovite: Dynafit, Sportrysy, O2 a Slovenské elektrárne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]


Autorom pozvánky je organizátor podujatia Matúš Vnenčák.

Tatranská šelma Ultra je členom Slovak Ultra Trail

Zdroj fotografií: Archív Tatranská šelma

Fotogaléria k článku

Najnovšie