Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

foto: Radovan Harach
foto: Radovan Harach Zatvoriť

Správa 4. ročník Javorníckej stovky

V sobotu 8. októbra štartuje v Čadci na Námestí slobody 4. ročník ultra trailu a diaľkového pochodu Javornícka stovka. Podujatie predstavuje možnosť vyskúšať si svoju vytrvalosť na náročnej trase s dĺžkou 105 km a celkovým stúpaním 4480 m. Časový limit pre absolvovanie trasy je 28 hodín.

Prezentácia a štart

Prezentácia účastníkov bude prebiehať v budove základnej školy na Rázusovej ulici od 18:00 do 23:00 v piatok a v sobotu ráno pred štartom od 6:00 do 7:15. Čas štartu je 7:30 h. Nie je možné registrovať sa na mieste štartu podujatia.

Trasa

Na trase sa bude nachádzať sedem živých kontrolných stanovíšť a to na nasledujúcich miestach: K2 Zákopčie, U Holých; K4 Ochodnica; K8 Dlhá nad Kysucou, pohostinstvo Kamenišťák; K9 Semeteš, U Cipára; K11 Kasárne, Horský hotel Fran; K13 Portáš, Horský hotel Portáš; K15 Beňadin (chalupa).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na každom živom kontrolnom stanovišti dostane účastník značkovacími kliešťami do príslušného políčka do kontrolnej karty značku a bude zaznamenaný čas jeho príchodu. Záznam času bude na všetkých živých kontrolných stanovištiach vykonaný manuálnym zápisom a na vybraných živých kontrolných stanovištiach aj pomocou elektronickej časomiery (účastník priloží čip k čítačke na kontrolnom stanovišti). Ku stanovišťu kontroly preto účastník pristupuje ihneď pri príchode na kontrolné stanovište, t. j. nie pri odchode z neho alebo až po občerstvení.

Ostatné kontrolné body: K1 Črchľa, K3 Blažková, K5 Klimkovci, K6 Vrchrieka nad Petránkami, K7 Bogáňovci, K10 Vrchrieka, K12 Sedlo pod Veľkým Javorníkom, K14 Makyta, K16 Paseky, K17 Okrajkovci.

V prípade, že by sa kliešte na mieste kontrolného bodu nenachádzali alebo boli zničené, treba si zaznamenať heslo z cedule označujúcej kontrolný bod. Okrem toho treba rátať s minimálne jednou tajnou kontrolou (živá kontrola alebo kontrolný bod kliešte/heslo).

Podrobný rozpis trasy, výškový profil, mapu a gpx súbor na stiahnutie je k dispozícii na webstránke podujatia.

Povinná výbava

Každý účastník je povinný mať so sebou všetky položky povinného vybavenia. Kontrola povinnej výbavy bude vykonaná pred štartom a môže byť vykonaná na ktoromkoľvek mieste trasy organizátorom alebo ním povereným dobrovoľníkom. Položky povinnej výbavy nájdete na tomto odkaze.

Kvalifikácia na UTMB

Javornícka stovka je kvalifikačným pretekom „Qualifying Race“ na UTMB (Ultra-Trail du Mont Blanc) za 3 kvalifikačné body (stará stupnica; nová stupnica 5 bodov). Kvalifikačné body získajú všetci účastníci, ktorí úspešne absolvujú trasu do 24 hodín.

Javornícka stovka je členom Slovak Ultra Trail.

Fotogaléria k článku

Najnovšie