Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Čelovka Silva Alpha

Tri vysokovýkonné LED s celkovým maximálnym výkonom 15 wattov, lítiový akumulátor s kapacitou vyše 4 Ah, množstvo príslušenstva, exkluzívny kufrík – to sú základné rysy tejto nevšednej čelovky škadinávskej značky Silva. Spozornieť by mali najmä noční extrémni bikeri, orientační bežci, pretekárski skialpinisti, profi stovkári, či nízkotatranskí stíhači.

Výrobca
Silva
Model
Alpha 4
Typ
vysokovýkonná čelovka
Hmotnosť
400 g
Páči sa mi
výkon, tvar svetelnej stopy, kapacita batérie, indikátor stavu batérie, dizajn
Nepáči sa mi
cena, hmotnosť, poradie svetelných módov
Ostatné info
3x 5W LED
batéria Li-Ion 7,2 V 4,4 Ah
Infocena
316 €
Hodnotenie
- cena: 2 z 10
- hmotnosť: 5 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 7 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 6 z 10
- detaily: 10 z 10
- multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 76 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
zoznam obchodov tu: vavrys.sk

Keďže ani do jednej z horeuvedených skupín nepatrím, predkladám svoj článok ako predstavenie produktu, ktorý ma ako "outdooraka" so záľubou v technické špecialitky zaujal. Počas leta som mal možnosť si tento nevšedný hlavový "reflektor" niekoľko týždňov poskúšať – bol mojim parťákom aj na kontrolách počas Nízkotatranskej stíhačky.

Dizajn a konštrukcia

V exkluzívnom kufríku, kde má každá súčasť svoje pevné miesto, nájdeme čelovku rozloženú na jednotlivé komponenty. Samostatne je uložená lampa, Li-ion akumulátor, hlavový set, úchytka na bike, úchytka na helmu, či nabíjačka. Za sieťkou je uložený manuál vo viacerých jazykoch. Český manuál je priložený na okopírovanej A4, čo mierne kontrastuje s precíznosťou a luxusnosťou celého setu. Importér si mohol dať trochu viac záležať.

Jadrom setu je tandem lampa-akumulátor. Sú to práve tieto dva komponenty, vďaka ktorým je čelovka jedinečná – tak svojimi parametrami, ako aj vplyvom na výslednú cenu. Lampu tvorí tvrdé plastové telo, ktoré slúži zároveň ako masívny chladič a pre tento účel má na zadnej časti aj rebrovanie pre zvýšenie aktívnej ochladzovacej plochy. Chladenie je totiž dosť podstatné vzhľadom na trojicu 5 wattových LED Luxeon K2, vďaka ktorým dosahuje (podľa údajov výrobcu) dosvit až 150 metrov v najsilnejšom móde. Lítium-ionový akumulátor značky Sanyo pracuje pri napätí 7,4 V s kapacitou od 2,2 do 6,6 Ah podľa konkrétneho modelu (viď odsek Varianty). Pri najsilnejšom móde tečie káblami prúd vyše dvoch ampérov, čo je na čelovku celkom slušné. Káble sú preto patrične dimenzované.

Podľa potreby možno lampu pripnúť na jeden z troch držiakov – na hlavový set, na bikový alebo helmový držiak. Hlavový set má v prednej časti rozmerný plast s držiakom na lampu a úchytmi pre tri nastaviteľné elastické popruhy. V zadnej časti je taktiež rozmerný plast, tu však slúži okrem uchytenia popruhov ako držiak pre akumulátor.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Podstatnou súčasťou celého setu je aj predlžovací kábel, ktorý však nie je pri všetkých variantoch súčasťou balenia. Pomocou neho možno pomerne objemnú a nie práve ľahkú batériu nosiť napr. v batohu alebo vo vrecku bundy, či nohavíc. Ergonómia nosenia sa tak výrazne zlepšuje. Taktiež je kábel dobrý, keď na biku chceme mať batériu v kapsičke pod stredovou tyčou.

Režimy a svetelná stopa

Alpha, na rozdiel od bežných čeloviek, pri prepínaní svetelných režimov nemení silu svetla skovovo, ale postupným zoslabením, resp. zosilnením. Umocňuje to profi dojem a je taktiež možné, že dôvodom je aj ochrana akumulátora pred špičkovým preťažením, ku ktorému by mohlo dôjsť pri okamžitej zmene výkonu LED.

Prepínanie režimov prebieha pomocou krátkeho stlačenia červeného tlačidla na hornej strane lampy a vypnutie docielime dlhším podržaním. Poradie režimov je nasledovné: najsilnejší > stredný > úsporný > rozptyl svetla bez svietenia doďaleka. Osobne mi prekáža, že prvým režimom po zapnutí je najsilnejší mód, preferoval by som ten najslabší s postupným zosilňovaním.

Okrem silného výkonu je Alpha zaujímavá aj špeciálnou optikou, ktorú Silva nazýva Inteligent-light. Tri diódy sú uložené tak, aby svetlo nevytváralo klasický kužeľ s kruhovou podstavou, ale sústreďuje časť svetla aj na oblasť v blízkosti používateľa a čiastočne pokrýva aj miesta, kam vidíme periférne. Znižuje to potrebu hýbať hlavou (či riadidlami biku) počas použitia.

Varianty a výdrž batérie

K dispozícii sú tri varianty tejto čelovky – sú odstupňované podľa kapacity Li-ion akumulátora. Alpha 2 má kapacitu 2,2 Ah (hmotnosť akumulátora 100 g), Alpha 4 má 4,4 Ah (200 g) a Alpha 6 až 6,6 Ah (300 g). K poslednému menovanému sú zároveň dodávané aj držiaky na bike a prilbu + predlžovací kábel, ktoré sú pri ostatných voliteľným príplatkovým príslušenstvom. Čelovka, ktorú som mal k dispozícii, bola Alpha 4 + voliteľné príslušenstvo (predlžovací kábel, oba držiaky).

Zaujímavé je, že napriek deklarovanej kapacite 4,4 Ah mala testovaná čelovka na štítku akumulátora uvedenú kapacitu len 4,2 Ah. Podľa informácií z internetu majú niektoré akumulátory v modeli Alpha 6 kapacitu až 6,9 Ah. Podľa vyjadrení importéra pre SR+ČR môže dochádzať pri výrobe k chybe do +/- 0,3 Ah. Výrobca (Sanyo) preto lepí štítky podľa skutočnej nameranej hodnoty a jednotlivé šarže toho istého akumulátora sa môžu od seba líšiť.

Jednotlivé varianty majú v závislosti od použitia jednotlivých režimov nasledovnú dobu svietenia:
Alpha 2: 1 h - 8 h
Alpha 4: 2 h - 16 h
Alpha 6: 3 h - 24 h

Dobre je vyriešená aj indikácia stavu nabitia batérie. Po pripojení akumulátora sa na 5 sekúnd rozsvieti stavová LED v hornom pravom rohu prednej časti lampy. Zelená farba označuje 60-100 %, oranžová 40-60 %, červená 20-40 % a červená blikajúca pod 20 % kapacity.

Pocity z terénu

Testovaný kus som nepoužíval pri bežnej turistike, pretože čelovka je pre takéto použitie príliš objemná a ťažká. Skúšal som ju teda na Nízkotatranskej stíhačke počas nočných kontrol (Čertovica, Hiadeľské sedlo), v Malých Karpatoch a taktiež na biku.

Dosvit aj svetelná stopa boli na úplne odlišnej úrovni, ako som bol pri iných čelovkách zvyknutý. Udávaných 150 metrov v najsilnejšom režime môže byť za dobrých podmienok dosiahnuté. V hmle treba voliť menší výkon, pretože výsledok je ako keď v aute posvietime diaľkovými svetlami do hmly = vidieť len žiariacu bielu tmu. Počas bežnej chôdze mi najviac vyhovoval úsporný režim alebo rozptyl svetla. Silnejšie som čelovku zapínal iba v prípade potreby a nie príliš nadlho kvôli výdrži batérie.

Ergonómia nosenia hlavového setu je na dobrej úrovni. Ak však máte menšiu hlavu, nemusí to byť práve ideálne, platí najmä pre útlejšie dámy. Pohodlie je znížené v prípade upevnenia akumulátora na zátylok, lepšie sa mi osvedčilo nosiť ho vo vrecku a na hlave mať iba lampu. Vypínač je na dobrom mieste, je tuhší a umiestnený tak, že k náhodnému zapnutiu nedochádza. Ovládanie je v pohode aj s rukavicami.

Na biku bolo svetlo o dosť lepšie ako bežné cyklosvetlo. Najmä vďaka lepšiemu rozptylu svetla do strán. Ustúpil tak mierne pocit, že idem v tuneli. Pri plnom výkone bola jazda najlepšia, avšak z dôvodu úspory batérie som skôr používal stredné nastavenie.

Záver

Silva Alpha 4 je technicky veľmi vyspelou čelovou lampou s prepracovanými detailami a takpovediac až brutálnym výkonom. Na druhej strane, hmotnosť, veľkosť a taktiež cena tomu zodpovedá. Vďaka tomu nie je Alpha pre každého a zaujme najmä tých ľudí, ktorí potrebujú poriadne vidieť pri výkonnostných nočných športových aktivitách v prírode. Bežného turistu si s touto čelovkou neviem predstaviť, avšak napr. závodný skialpinista počas nočných pretekov bude isto spokojný, pretože počas zjazdu uvidí nie len doďaleka, no vďaka premyslenej optike aj pod lyže. Je pravdepodobné, že tento systém optiky čelovky z najvyššie radenej Alpha preberú časom aj nižšie modely Silva, ktoré budú vhodné aj pre turistov. Čo-to v tomto smere naznačila aj letná výstava Outdoor vo Friedrichshafene.

Linky:
Svět Outdooru – Čelovka Silva Alpha - 15W na první pohled
Podrobný test čelovky pripravuje Petr Macháček zo Světa Outdooru v najbližšom čase.

Fotogaléria k článku

Najnovšie