Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Nízkotatranská stíhačka – FILM

AKTUALIZOVANÉ 9.12. – Na tohtoročnej Stíhačke sme okrem bežných amatérskych fotografov mali aj jedného filmového profíka – Rasťa Hatiara. Spolu so svojimi spolupracovníkmi usilovne zbierali pred, počas aj po pretekoch drahocenný materiál, aby atmosféru pretekov zachytili formou filmu. Po mesiacoch čakania na výsledok je na svete a môžete si ho voľne pozrieť.

Kde si možno film pozrieť?
Film je k dispozícii v HD kvalite cez Vimeo a môžete si ho pozrieť napríklad aj na našej partnerskej stránke www.outdoorfilmy.sk.

Po pozretí filmu sa pokojne podeľte o svoje dojmy v našom fóre.

Réžia: Rasťo Hatiar
Kamera: Rasťo Hatiar, Milan Ohurniak, Jana Tášiková
Fotografie: Richard Pouš, Andrea Halienová
Poďakovanie: Tomášovi Zelinovi

Dĺžka: 11:38
Produkcia: CEPER FILM 2012

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Krátky rozhovor s Rasťom Hatiarom

Hiking.sk: Aký je tvoj dojem zo Stíhačky? Ako na Teba pôsobia preteky?
Rasťo Hatiar: "Môj dojem zo Stíhačky je veľmi pozitívny. Priznám sa, že som o nej počul, ale nikdy som nebol na nej prítomný ani ako pretekár (na to ani nemám), ani ako divák, či organizátor. Môžem to zhodnotiť pár slovami. Kvalitná organizácia a preteky majú svojho ducha, je tam proste dobrá atmosféra, ktorá vyplýva aj z toho, že preteky sú organizované ľudmi, ktorým na nich záleží. Dobrý pocit som mal aj z pretekárov, všetko chalani a baby na správnom mieste."

H: Pripravoval si sa nejako špeciálne na toto filmovanie?
R: "Špeciálne som sa nepripravoval, akurát sme sa stretli ľudia, ktorí sme to išli filmovať a povedali sme si, čo a ako. Mal som pripravený trošku iný scenár, nakoniec som podľa neho nešiel. Možno ho využijem o rok, ak bude záujem zo strany organizátorov, aby to zase bolo niečo iné."

H: Ako prebiehalo nakrúcanie? Čím bolo špecifické?
R: "Nakrúcanie nebolo jednoduché. Ide o veľmi rozsiahly úsek a pokryť ho kamerami, aby sme boli úplne spokojní, nebolo možné. Vybrali sme si preto najkľúčovejšie a najzaujímavejšie miesta a tam sme filmovali. Ešte by som sa chcel poďakovať kamarátovi Tomášovi Zelinovi - paragliderovi a Milanovi Ohurniakovi, vďaka ktorým je vo filme aj pár záberov z výšky."

H: Fabšík s Vnenčákom pôsobia vo filme v roli favoritov, potom ich o generáciu starší pretekári opäť zdolali. Čím to je?
R: "Ja si myslím, že všetky dvojice, ktoré došli do cieľa, sú víťazi. To, prečo nakoniec absolútne vyhrali o dosť rokov starší pretekári, odznie aj vo filme práve z úst jedného z víťazov. Skúsenosť starších. Ťažko povedať, či je to tým. Myslím sa, že v Matúšovi aj Matejovi je obrovský potenciál, ktorý sa skôr či neskôr musí prejaviť a pravdepodobne, keď získajú viac skúseností, tak sa naplno prejaví aj ich kvalita. No tak isto sympatizujem aj s víťazmi a patrí im podľa mňa veľká úcta a obdiv, že dokážu poraziť oveľa mladších súperov. Bolo pre mňa potešením filmovať týchto chalanov, aj jedných aj druhých, a bola s nimi aj sranda. Myslím si, že takýto závod nie je len o víťazstve merateľnom medailou. Je to o vzájomnej podpore, súdržnosti, kamarátstve, je to o základných hodnotách, ktoré sú v horách zvlášť dôležité."

H: Vytiahni nejaký tvoj silný zážitok zo Stíhačky.
R: "Môj silný zážitok? Priznám sa, že neviem. Asi čokoľvek, čo by som vytiahol, by bolo smiešne v porovnaní s tým, aký zážitok museli mať pretekári. Všetkých do jedného obdivujem, nielen tých, čo vyhrali, nielen tých, čo došli do cieľa, ale aj tých, čo sa prihlásili a chceli to skúsiť."

H: Si spokojný s filmom, ktorý si vytvoril?
R: "S filmom, resp. týmto videom, som spokojný, keby som nebol, tak ho nevypustím na svet. Určite to nie je žiadne veľdielo, ani nehovorím, že sa to nedá urobiť lepšie, všetko sa dá urobiť lepšie aj horšie. Vzhľadom na prostriedky a možnosti, ktoré sme tento rok mali, som spokojný. Do každého filmu, videa dávam celé svoje srdce a cit a snažím sa vždy urobiť maximum. Potom som spokojný. Akékoľvek dielo je veľmi subjektívne, je vyjadrením autora, jeho vnímaním sveta alebo danej udalosti a nikdy sa nebude páčiť každému, no keď sa to páči aspoň mnohým, tak viem, že som odviedol dobrú prácu. Je paradoxom, že filmár by mal byť citlivým človekom, no potom, keď dielo vystaví na verejnosť, je to, ako keby išiel s kožou na trh. Musí sa pripraviť na pozitívne reakcie aj kritiku. Kritika je dôležitá a pokiaľ je naozaj objektívna a konštruktívna, tak autora posúva ďalej. Pri tej svojej citlivosti sa však musí obrniť aj akousi necitlivosťou a naučiť sa nevšímať si reakcie, ktoré ako kritika len vyzerajú. Pevne verím, že takých bude čo najmenej a teším sa na konštruktívnu kritiku. Som rád, že som dostal možnosť takéto video robiť a, že sa to páči aj ľuďom, pre ktorých som to robil."

Najnovšie