Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Úvodné trojvršie: Baraniarky, Žitné, Kraviarske
Úvodné trojvršie: Baraniarky, Žitné, Kraviarske Zatvoriť

Pozvánka 4. ročník Malofatranskej stovky (MF100)

Malofatranská stovka (MF100) a päťdesiatka (MF50) sú diaľkové pochody a horské ultrabehy, trasa obidvoch pretekov začína v Terchovej a vedie cez Krivánsku Fatru do obce Lipovec - cieľ MF50 - a pokračuje cez Lúčanskú Fatru do Fačkovského sedla, kde sa nachádza cieľ MF100. Na zaplnenie štartovnej listiny 4. ročníka stačilo neuveriteľných 22 minút - čo čaká bežcov na jednej z najnáročnejších ultra podujatí na Slovensku?

Prezentácia a štart

Prezentácia v Terchovej – Rekreačno-Informačné Centrum Terchvoec – bude prebiehať v piatok 1.7. od 15:00 non-stop do 2.7. 5:30, účastníci môžu využiť možnosť nocľahu (nutnosť mať vlastný spacák a karimatku, veľmi odporúčané sú štople do uší ak budete spať v športovej hale Terchovca). Počas prezentácie sa bude kontrolovať povinná výbava (link). Povinnosťou účastníkov je zabezpečiť si poistenie pokrývajúce zásah Horskej Záchrannej Služby. Pri prezentácii je možnosť získania oficiálneho originálneho trička MF100 za finančný dar (minimálna hodnota 10 eur) , ktorý bude venovaný na obnovu prístreška v sedle Medziholie.

Štartuje sa o  6:00, cieľom stovky je Chata Veronika vo Fačkovskom sedle, cieľ pre päťdesiatku predstavuje Gazdovská krčma v obci Lipovec.

Trasa

Trasa sa oproti minuloročnej mení: Zo štartu budete bežať symbolicky k soche Juraja Jánošíka, hrdinu a osobnosť Terchovej, potom sa napojíte na cestu smerujúcu do Starého Dvora, kde začína horský chodník na úvodné trojvršie – Baraniarky, Žitné a Kraviarske, nasledovať bude zbeh do Starej doliny, kde bude prvá živá kontrola s občerstvením. Pokračovať budete ku chate Vrátna, kde sa napojíte na žltú značku smer Chata na Grúni a ďalej do malebnej osady Štefanová. Nasleduje kaňon Jánošíkových dier a Tesná Rizňa, s viacerými technickými pasážami, rebríkmi a vodopádmi. Tento úsek je za dobrého počasie veľmi frekventovaný, preto je možné použiť aj zelený chodník – obchádzku Tesnej Rizne po zelenej značke. Zo sedla Medzirozsutce vystúpite na Veľký Rozsutec a opäť technickým klesaním po reťaziach zostúpite do sedla Medziholie ku druhej živej kontrole s občerstvením. Tu trasa pokračuje na hlavný hrebeň Malej Fatry a je totožná s minulými ročníkmi.

Na oficiálnej stránke preteku sú k dispozícii .gpx súbory oboch trás link.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dôležité: v prípade zlého počasia sa trasa mení nasledovne: Pod Medziholím ⇒ Pod Rozsutcom ⇒ sedlo Medziholie, resp. platí obchádzka časti hlavného hrebeňa nasledovne: Štefanová ⇒ Chata na Grúni ⇒ Vrátna, chata ⇒ Stará dolina (po ceste/cyklotrase č. 5478 asi 600 m) ⇒ sedlo za Kraviarskym ⇒ Chrapáky ⇒ sedlo Bublen ⇒ Malý Kriváň. Účastníci zo sedla Medzirozsutca budú dobrovoľníkmi z Horskej Služby Malá Fatra smerovaní na traverz Veľkého Rozsutca a ďalej po uvedenej alternatívnej trase.

Časové limity pre jednotlivé kontrolné stanovištia budú uvedené v itinerári, ktorý je súčasťou štartovného balíčka. Časové limity na jednotlivých živých kontrolách (okrem cieľov) sú len orientačné a znamenajú časové rozpätie, v ktorom je garantovaná občerstvovacia stanica, vždy sa však na každej živej kontrole čaká na posledných účastníkov a nestihnutie tohto časového limitu neznamená DSQ (diskvalifikáciu) ani časovú penalizáciu.

Celkový limit pre splnenie trasy je 15 hodín pre päťdesiatku, 34 hodín na trasu stovky. V oboch cieľových zázemiach bude možnosť si oddýchnuť, v cieli stovky sú k dispozícii sprchy.

Vlastné značenie sa na trase bude nachádzať na úsekoch mimo turistických značiek, a to v podobe reflexných fáboriek a bodov, resp. klasických červeno-bielych fáboriek. Kontrolné body v teréne budú „cvakacie“ kliešte, každý s unikátnym vzorom, ktoré budú skontrolované v cieľoch. Kontrolné body budú umiestnené na určenej trase viditeľne – tj. nemôžete ich minúť, ak dodržíte predpísanú trasu.

Občerstvenie

Občerstvenie poskytnuté organizátormi sa bude nachádzať na kontrolných stanovištiach: Vrátna, Sedlo Medziholie, Chata pod Chlebom, Chata pod Kľačianskou Magurou, Lipovec, Martinské hole, Kuneradský zámok a Fačkovské sedlo. Zabezpečené bude najmä rôzne ovocie, nápoje, ponuka aj pre celiakov a vegánov.

Okrem toho je na viacerých miestach možnosť individuálneho občerstvenia: Štefanová – chaty, salaše; Chata pod Chlebom (reštaurácia do 22:00), bufet pri hornej stanici Lanovky Vrátna-Chleb, Chata pod Kľačianskou Magurou, Chata Martinské hole, Salaš Kľak a Horský hotel Kľak vo Fačkovskom sedle. Na trase sa nachádza tiež viacero prameňov: v blízkosti sedla Medziholie, sedla Medzirosutce, za sedlom Bublen, neďaleko Dlhej Lúky, pri Veľkej Lúke a tiež Hornej Lúke. Viac informácii tu.

Iné novinky

Novinkou tohto ročníka sú „drop bagy“ na trase stovky: z Terchovej budú prevážené označené drop bagy do Lipovca, odkiaľ budú prevezené do cieľa vo Fačkovskom sedle. Po prvý raz budú mať účastníci aj štartové čísla, unikátne pre MF100 a MF50. Zjednodušený bude tiež systém priebežnej kontroly. Do itinerára sa nebudú zapisovať žiadne údaje, namiesto toho si budú bežci označovať kontroly v teréne do Kontrolnej karty cvakacími kliešťami. Na živých kontrolách si bežcov zapíšu dobrovoľníci.

Počas preteku bude zverejnené priebežné poradie bežcov. Centrálou Malofatranskej stovky, čo je takisto nový prvok na 4. ročníku. Sledovanie priebežného poradia počas celého podujatia budú vykonávať samostatný tím dobrovoľníkov.

V rámci 4. ročníka sú vyhlásené viaceré súťažné kategórie, šancu vyhrať majú aj najrýchlejší v poradí podľa vekových kategórii.

Malofatranská stovka je členom združenia Slovak Ultra Trail

Najnovšie