Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nízkotatranská stíhačka 2015, autor fotografie: Richard Pouš
Nízkotatranská stíhačka 2015, autor fotografie: Richard Pouš Zatvoriť

Správa 7.ročník Nízkotatranskej stíhačky (NTS)

Nízkotatranská stíhačka (NTS) sú ultratrailové preteky dvojčlenných družstiev s trasou dlhou 100 km s prevýšením vyše 5000 m. Dvojice štartujú v obci Telgárt, bežia hlavným hrebeňom Nízkych Tatier. Od kontrolnej stanice Čertovica na 50.km sa dostane ďalej len polovica pretekárov, ktorí pokračujú do cieľa na Donovaloch. Tento rok sa NTS koná 16.-17.júla, za absolvovanie trasy v časovom limite 26 hodín získajú pretekári 3 kvalifikačné body na UTMB.

Prezentácia a štart

Prezentácia účastníkov bude prebiehať v ZŠ Telgárt v piatok 15.7. od 18:00 do 22:00. Približne od 20:30 budú účastníci informovaní o aktualitách vrátane predpovede počasia, v rámci brífingu bude priestor na otázky účastníkov – odporúča sa prítomnosť aspoň jedného z družstva.
Ubytovanie pred štartom, resp. v cieli bude zarezervované pre účastníkov, ktorí o to prejavili záujem v prihlasovacom formulári. Pre účastníkov NTS je pripravený nocľah z piatka na sobotu v priestoroch Holiday Resort Telgárt, ubytovanie v cieli poskytuje penzión DAMI´s sport a Penzión u Marsa.
Povinnosťou účastníka je preukázanie povinnej výbavy, ktorá sa bude kontrolovať počas prezentácie, ale môže byť kontrolovaná aj počas pretekov. Každý účastník musí mať poistenie na zásah Horskej Záchrannej Služby trvajúce počas celého podujatia.
Zraz účastníkov bude o 5:00, štartuje sa o 5:30.
Prevoz batožiny: Organizátori poskytujú možnosť prevozu batožiny do cieľa – je nutné organizátorov informovať v piatok večer v predstihu. Objem prevážanej batožiny je obmedzený na 120 litrov na družstvo. Okrem toho je možnosť prevozu balíčkov na KS Šumiac (vzhľadom na rannú rosu na lúke a následný chlad na vrchole Kráľovej hole) – maximálny obsah tohto balíčka je 1 pár bežeckej obuvi, 1 nohavice/legíny a 1 pár ponožiek na účastníka. Povinná výbava musí byť kompletná počas trvania celých pretekov.

Trasa

Bežci budú z obce Telgárt bežať po modro značenej cyklotrase do obce Šumiac, ďalej po modrej turistickej značke na Kráľovu hoľu, odkiaľ sa pokračuje po červenej turistickej značke (úsek Veľká Vápenica – Sedlo za Lenivou bude značený vlastným značením NTS). Zo Sedla za Lenivou sa pobeží po červenej TZ po Malý Chabenec, následne po modrej TZ k útulni Ďurková. Od útulne Ďurková sa pokračuje do Sedla Ďurková po zelenej TZ, nakoniec sa bežci dostanú po červenej TZ do cieľa v Donovaloch.

Kontrolné stanovištia sa budú nachádzať na nasledujúcich miestach: Šumiac, námestie – Kráľova hoľa, vrchol – Sedlo Priehyba – Sedlo za Lenivou – motorest Čertovica – Chata M.R. Štefánika pod Ďumbierom – Kamenná chata pod Chopkom – Turistická útulňa pod Chabencom (Ďurková) – Hiadeľské sedlo – Donovaly (cieľ).
Trasa je z 93% tvorená turistickými horskými chodníkmi, 3% tvoria spevnené lesné cesty, asfaltové úseky predstavujú 4% trasy, pričom najdlhší je záverečný dvojkilometrový úsek pred cieľom v Donovaloch.

Občerstvenie a pitný režim

Občerstvovacie stanice budú bežcom poskytovať slané a sladké občerstvenie, ovocie, vodu, iontový nápoj, Coca-colu, magnézium, hroznový cukor a soľ. Varené jedlo – polievka – sa bude podávať na KS Čertovica a na KS pri útulni Ďurková. Okrem občerstvenia ponúknutého organizátorom bude možnosť zakúpenia teplého jedla na Chate M.R. Štefánika, na Kamennej chate pod Chopkom, v cieli sa bude podávať guláš. Podrobný rozpis ponuky občerstovacích staníc: na tomto odkaze.
Odporúča sa mať so sebou minimálne 1,5 l tekutín. Možnosťou doplnenia vody na trase je aj využitie prameňov – Prameň pred útulňou Andrejcová (cca 10 metrov od útulne) a prameň pri útulni Ramža (značená odbočka k prameňu, asi 500 m západne od útulne).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ekologickí stíhači: Súčasťou povinnej výbavy je tento rok aj vlastný pohár (odporúča sa skladací pohárik, ale akceptujú sa aj fľaše so širokým hrdlom). Účastníci NTS tým pomôžu zredukovať množstvo plastového odpadu na občerstvovacích staniciach a zároveň podporia iniciatívu „Ekologický diaľkoplazec“.

Príďte povzbudiť pretekárov na NTS

Miest, odkiaľ môžete svojich pretekárov povzbudiť, je viacero: ak budete mať možnosť, môžete prísť priamo na štart do Telgártu popriať bežcom veľa zdaru pred začiatkom ich cesty. Okolo poludnia je predpokladaný príchod prvých pretekárov na KS Čertovica (pri motoreste Čertovica), ktoré predstavuje vhodné a dostupné miesto pre fanúšikov. Rýchlejšiu polovicu pretekárov, ktorí budú v trase pokračovať, môžete povzbudiť aj na Chate M.R.Štefánika, na Kamennej chate pod Chopkom, pri útulni Ďurková, alebo kdekoľvek na červeno značenom hrebeňovom chodníku, je potrebné však rešpektovať zákaz nočného pohybu v NAPANT.
Príchod prvých bežcov do cieľa (DAMI´s sport na Donovaloch) je odhadovaný v sobotu večer medzi 19:30 a 20:00, môžete prísť privítať stíhačov a zároveň im zablahoželať. Slávnostné vyhlásenie výsledkov bude prebiehať na tomto mieste v nedeľu ráno od 8:30.

Fotogaléria k článku

Najnovšie