Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhovor Ultra Fatra - výbehy a zbehy sú výzvou

Ultra Fatra je bežecké podujatie v kategórii ultra trail, tento rok sa organizuje po prvýkrát. V sobotu 30. júla budú mať prihlásení bežci možnosť okúsiť divočinu Veľkej Fatry – extrémne bežecké podmienky, adrenalín, jedinečný pocit slobody – to všetko a ešte oveľa viac sľubujú preteky vedúce naprieč hlavným hrebeňom Národného parku Veľká Fatra. V rozhovore s organizátormi Stankou Balážovou a Filipom Plánkom sa dozviete, čo ich viedlo k organizácii Ultra Fatry a tiež, čo bežcov na pretekoch čaká.

Ako ste sa dostali k ultratrailu?

Filip: Na jedných cyklistických pretekoch som sa dozvedel o Killianovi Jornetovi, postupne som si o ňom čítal a tým som sa začal viac zaujímať o ultrabehy. „Klasické“ behy ma veľmi nebavili, ale predstava ultra mala niečo viac „do seba“: najmä v ohľade prekonávania sa. Môj prvý ultra bola Trnavská stovka pred tromi rokmi, na ktorý som sa dostal vďaka parťákovi, s ktorým som sa dohodol cez internet. Stanka so mnou išla posledných 40 km, no nakoľko som psychiku nemal vytrénovanú, na tie posledné kilometre nemám veľmi príjemné spomienky. Okrem toho som bežal Tatranskú šelmu, Ponitriansku stovku (kde mi Stanka robila pacera).

Stanka: Zo začiatku sme chodili behať pri rieku, ale keď sme sa párkrát vybrali behať do prírody, vtedy ten beh nadobudol nový rozmer: najlepšie behy boli tie, ktoré sme dopredu neplánovali, len sme vybehli do lesa a nakoniec z toho mohlo byť 20 alebo aj viac kilometrov. Začali sme sa čím ďalej, tým viac prekonávať. Väčšie prevýšenia, viac vrcholov a podobne.

Až tak veľa pretekov za sebou nemám, ale v podstate som 50-tky behala v rámci svojho bežného dňa v okolí Nitry. Vstala som ráno o piatej, išla som do lesa, na obed som sa vrátila, chvíľku si oddýchla a odtiaľ pokračovala v bežných činnostiach. Takto som behala asi dve letá, teraz už pomenej.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako a kedy vznikla myšlienka zorganizovať preteky Ultra Fatra?

Filip: Keďže sme k ultra tak trochu „privoniavali“ a ja som brigádoval na Chate pod Borišovom ako nosič, uvedomil som si, že v tomto pohorí sa žiadny takýto pretek neorganizuje. V podstate to bola inšpirácia. V rámci jedného rozhovoru som sa pri otázke typu „čo by som chcel dosiahnuť, urobiť“ zamyslel a povedal: zorganizovať jedno ultra podujatie vo Veľkej Fatre. Potom, keď sme začali riešiť organizačné záležitosti a dostali povolenie, sme si hovorili, že teda, asi to je vážne a naozaj to bude.

Stanka: Mám veľmi rada Veľkú Fatru, máš tu nekonečné množstvo možností a variácií, môžeš sa premávať prakticky kade chceš. Okrem toho sme tu párkrát bivakovali, čo nám pomohlo lepšie spoznať trasy.

V čom spočíva motto preteku „Zaži dotyk divočiny“? Na čo sa môžu pretekári tešiť?

Filip: Vretenice, medvede, rysy, vlci, jelene – divočina, ako má byť!

Stanka: Podľa mňa je to „divočina“ tým, že človek je obklopený horami: keď si tam, vôbec nevidíš mesto alebo náznak civilizácie. Máš pred sebou tie dlhé doliny, všade naokolo vidíš hrebene iných hôr, napríklad Chata pod Borišovom je akoby úplne odrezaná od sveta. Vzhľadom na to, že trasu z veľkej časti tvorí otvorený hrebeň, dúfame, že počasie bude priaznivé.

Napriek tomu, že sa koná nultý ročník podujatia, sa štartovná listina rýchlo naplnila. Čo je podľa vás na Ultra Fatre lákavé pre pretekárov? Ako boli vaše očakávania?

Na začiatku boli naše očakávania zhruba také, že budeme radi, ak sa prihlási 30 ľudí. Podľa povolenia sa môže zúčastniť 100 pretekárov, ale pôvodne sme zvažovali aj možnosť, či toto číslo neznížiť na 70 účastníkov. Snažili sme sa spustiť stránku preteku a samotnú registráciu v dostatočnom predstihu, aby sa pretekári postupne prihlasovali, ale to, ako rýchlo sa nakoniec štartovná listina naplnila, nás naozaj prekvapilo.

Sú na preteky prihlásení aj bežci zo zahraničia?

Áno, na štartovnej listine je viacero Poliakov, Maďarov, Čechov, Rakúšanov a jeden Grék.

Čo sa týka náročnosti pretekov – ako by ste to hodnotili z pohľadu bežca? Nachádzajú sa na trase technické úseky?

Filip: Trasa je v podstate tvorená prudkými zbehmi a podobne prudkými výbehmi, ktoré striedajú viacmenej rovinaté úseky.

Stanka: Bude dobré, ak bežci zohľadnia počasie predošlých dní a zvolia obuv prihliadajúc na podklad – ak naprší a bude na trase blato, kritické sú najmä úseky pri Majerovej skale. Ideálne bude mať topánky s dobrou podrážkou, aby to na tom blate držali – na rozdiel napr. od Tatier, kde by som jednoznačne volila skôr mäkšiu obuv kvôli tvrdému podkladu.

Aké najzaujímavejšie miesta by ste vyzdvihli?

Prvá zaujímavá trasa bude zo Starých hôr na Majerovu skalu – prvých 15 kilometrov tvorí prudké stúpanie nasledované strmým klesaním, po ktorom opäť nasleduje prudký výbeh. Druhá etapa je tiež nádherná – beží sa po hrebeni až po Chatu pod Borišovom a Ploskú. Na Veľkej Fatre je tiež nádherné, že sa obmieňa terén: je tam trochu skalnatého, ale aj holé pláne – vyskúšaš si viacero terénov.

Ako ste na tom s dobrovoľníkmi?

Vzhľadom na to, že ide o nultý ročník preteku, sa spoliehame najmä na pomoc rodinných príslušníkov a kamarátov. Takže nám pomáhajú rodičia, súrodenci, spolužiaci. Keďže nemajú zatiaľ skúsenosti s obsluhou občerstvovačky, budeme ešte mať ohľadom toho stretnutie, kde im objasníme, ako to na občerstovačkách chodí – aby bolo o bežcov postarané, ako má.

Koľko občerstovačiek bude na trase a na čo sa môžu bežci tešiť? Sú v rámci kontrolných staníc nejaké časové limity?

Na trase budú 4 živé kontroly: Staré Hory, Chata pod Borišovom, Smrekovica, Malinô Brdo. Ostatné kontrolné body na trase sa budú v cieli kontrolovať prostredníctvom selfie fotiek s informačnou tabuľou na danej kontrole (Ostredok, Ploská, Rakytov, Šiprúň, Sidorovo), resp. akceptujeme aj gps záznam trasy. Časový limit je stanovený na 38. km (K6 Horský hotel Granit Smrekovica) – a to do 15:00. Celkový limit pre absolvovanie trasy je do 20.00, t.j. 13 hodín.

Okrem klasickej ponuky budú mať bežci na výber široký výber rôznych tyčiniek od Tekmar-u. Na občerstvovačke Smrekovica na 38. km sa bude podávať polievka – vývar – špeciálne až z Prahy. Je to vývar varený vyše 10 hodín, ktorý sa k nám dostane v boxoch.

Aký je spôsob evidencie kontrolných bodov? Poskytujete prevoz batožiny? Kedy bude prebiehať prezentácia pretekárov?

Evidencia na kontrolný stanovištiach bude pomocou čipov, ale bude sa vykonávať aj vlastnoručný zápis (číslo a čas) – pre istotu, hlavne tam kde nie je signál (napr. chata pod Borišovom). Preprava batožiny zo štartu do cieľa je zabezpečená pre každého pretekára – v sobotu ráno bude pristavený odvoz v Harmanci.

Prezentácia bude prebiehať v piatok večer v obci Harmanec v priestoroch základnej školy od 17:00 približne do 22:30, resp. v sobotu ráno na mieste štartu (Dolný Harmanec) od 5:30 do 6:30. Každý účastník sa musí počas prezentácie preukázať dokumentom o platnom a vhodnom type poistenia a povinnou výbavou.

Na čo sa môžu bežci tešiť v cieli? Máte pripravené ceny pre víťazov?

Cieľ sa bude nachádzať v priestoroch budovy Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku. Pretekári sa môžu tešiť na večeru, ozvučenie a hudbu, okrem toho kvalitné espresso – pretože poctivú kávu máme radi. Okrem toho sa môžu tešiť na prekvapenie na trati, a tiež ranný budíček. Pre prvé 3 miesta v kategórii ( muži – ženy) sú pripravené vecné ceny.

Čo by ste chceli odkázať na záver?

Dúfame, že si bežci Ultra Fatru užijú a v krátkosti na záver: výbehy a zbehy sú výzvou a roviny sú odmenou.

Priebežné Live výsledky budete môct sledovať na ultra.hiking.sk – sledujte nás!

Ultra Fatra je členom Slovak Ultra Trail

Fotogaléria k článku

Najnovšie