Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozvánka 2. ročník Východniarskej stovky (V100)

Tento víkend sa na východe Slovenska bude konať 2. ročník ultra trailu Východniarska stovka. Je to najvýchodnejšie podujatie Slovenskej Ultratrailovej ligy a jeho trasa vedie prevažne Slovenským rudohorím, najmä časťou Volovské vrchy. Tento ultráčik, ktorý organizuje OZ Slovak Ultra Trail, symbolicky spája dve najväčšie mestá na východe republiky – Prešov a Košice. Štart je pod prešovskou kalváriou v sobotu ráno o 6:00 a cieľ je na kúpalisku Ryba v košickom parku Anička.

Oproti minulému ročníku pripravili organizátori takmer identickú trasu. Zmena je len v úseku za obcou Kysak, kde pretekári nebudú kysacký hradný kopec obiehať, ale pôjdu cez hradný vrch. Ušetrí im to takmer 1 dĺžkový kilometer, ale nastúpajú takmer o 200 metrov viac, v porovnaní s ročníkom 2015.

Trasa tak má oficiálne parametre 121 km a pretekári nastúpajú celkovo 5040m+.

Minulý ročník sa zapísal do pamäte účastníkov predovšetkým extrémne horúcim počasím. Predpovede na tento rok sú o niečo miernejšie, no aj tak sa bežci určite zapotia. Okrem spomínaného kysackého hradného kopca, kde je na jednom dĺžkovom kilometri prevýšenie takmer 200 výškových metrov, bude určite výzvou aj najvyšší bod celej trasy – Kojšovská hoľa (1246m), ktorý sa nachádza tesne za polovicou trate. Na vrchol „Kojšovky“ vedie z obce Kojšov chutné, vyše 10 km stúpanie. Odmenou vám, okrem výhľadu na Vysoké Tatry (ak nebude pod mrakom) bude aj pivko alebo kofola, ktoré si budete môcť zakúpiť na neoficiálnej občerstvovačke v bufete chaty Erika. Máme prísľub, že budú otvorení a obsluhovať celú noc.

Ako už bolo spomínané, cieľ je na kúpalisku Ryba – Anička, kde bude na pretekárov čakať okrem obrovskej porcie fantastického gulášu (pre vegetariánov fazuľovice) aj čapovaný nápoj (pivo/kofola). Vstup na kúpalisko majú pretekári v cene štartovného, preto si nezabudnite pribaliť plavky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Medzi tradične hojne zásobenými občerstvovačkami s všehochuťou ovocia, pochúťok a nápojov bude jedna výnimočná. Na občerstvovacej stanici č.2 – Jahodná vás totiž môžu obslúžiť deti z autistického centra Rubikon. Východniarska stovka si pokladá za česť, že aj takýmto spôsobom pomáha s integráciou znevýhodnených detí a pomáha im začleniť sa do normálneho života.

Tím dobrovoľníkov a organizátorov sa na Vás už veľmi teší a dúfa, že si Východniarsku stovku užijete a prídete o rok znovu. Takže priatelia, nezabudnite: GO EAST!!!

Priebežné Live výsledky budete môct sledovať na ultra.hiking.sk
Východniarska stovka 2016 – zhrnutie

Východniarska stovka je členom Slovak Ultra Trail

Fotogaléria k článku

Najnovšie