Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Raidlight UltraLight Windproof Running Jacket

Extrémne ľahká bunda francúzskeho výrobcu špecializujúceho sa na trailové a ultratrailové vybavenie určená pre aktívny pohyb v zhoršených poveternostných podmienkach. Niektorí tento typ oblečenia nazývajú „fukerka“. V tomto prípade má tento názov svoje opodstatnenie. Bunda je napriek svojej jemnej štruktúre látky odolná voči vetru a to aj v prípade silnejších poryvov. Ako samotný výrobca uvádza, je to najľahšia vetrovka v jeho ponuke (100 g) a z toho dôvodu ani nie je vybavená nepremokavou membránou, čo sa však od tohto typu oblečenia ani neočakáva.

Výrobca
RaidLight
Model
UltraLight Windproof Running Jacket
Typ
bežecká fukerka
Materiály
100 % polyester
Hmotnosť
100 g
Páči sa mi
anatomický strih, nízka hmotnosť, malé rozmery v zbalenom stave, tepelný komfort v silnom vetre
Nepáči sa mi
pri prílišnom stiahnutí kapucne prekáža vo výhľade
Ostatné info
nie je nepremokavá
Infocena
70 €

Konštrukcia

Bunda sa vyrába z polyesteru v jedinej farbe – reflexne oranžovej. Je rozopínateľná po celej dĺžke pomocou zipsu, dolu je našitá gumená obruba pre lepší tepelný komfort. Pevne spojená kapucňa má po obvode navlečené zdrhovadlá, ktoré zabezpečujú tesné obopnutie hlavy. Ďalej disponuje jedným vreckom na zips (10 cm), do ktorého môže byť celá bunda zbalená pre lepšiu skladnosť. Lemy rukávov obopínajú zápästie, napriek tomu výrobca ešte nainštaloval na rukávy šnúrky na navlečenie cez palce.

Skúsenosti z používania

Vzhľadom na absenciu „dýchacej“ membrány som sa trochu obával „saunového efektu“ v prípade letného veterného počasia na našich horách. Avšak pri všetkých trailoch, počas ktorých som ju obliekol, ma presvedčila o tom, že takto tenký materiál dokáže odvetrať dostatok potu na to, aby som sa počas celej doby cítil komfortne. Čo ma však udivovalo viac, bola jej odolnosť voči silnému vetru. Celkom dobre ustála aj víchricu na hrebeni Nízkych Tatier (viď Nízkotatranská stíhačka 2016), dokonca si dovolím tvrdiť, že by to bola dostatočná vrstva v prípade, že by do nej spolu s vetrom nebili aj zrážky. Tie samozrejme už nezvládala, keďže nie je nepremokavá. Rukávy sa nevyhŕňali aj napriek tomu, že som si nepreťahoval pútka cez palce. Keď som to však vyskúšal, prekvapilo ma celkom malé pútko, ktoré som ledva navliekol na moje nie moc tučné palce.

Kapucňu som sa naučil veľmi rýchlo nastavovať, bolo však potrebné nájsť správnu mieru stiahnutia, keďže pri väčšom stiahnutí mi vrch kapucne prekážal vo výhľade a pri menšom mi ju silný vietor strhával. Optimum však nie je problém nájsť v dostatočne rýchlom čase. Ovládanie zdrhovacích prvkov je našťastie intuitívne a jednoduché. Zips je veľmi ľahko ovládateľný a nezasekáva sa. Dá sa vytiahnuť až nad bradu, no v prípade nasadenej kapucne sa zo začiatku ľahko stalo, že keď som chcel zips rozopnúť, namiesto bežca som chytil šnúrku z kapucne a potiahol. Je to však vec zvyku a po pár výbehoch sa mi to už nestávalo. Minimalistov naozaj veľmi poteší jej extrémne nízka hmotnosť a veľkosť pri zbalení do vlastného vrecka (13 x 5 cm).

Jej jemný materiál mi poskytoval pocit, akoby som na sebe nič navyše nemal, pritom tepelný komfort bol porovnateľný s oveľa hrubšími a pevnejšími vrchnými vrstvami funkčného oblečenia. Rozsah pohybu rúk je neobmedzený, takže som naozaj po pár minútach behu úplne zabudol, že na sebe mám pre mňa niečo tak obmedzujúce ako je bunda. Aj v prípade, že zmokne alebo je vlhká od vylúčeného potu, veľmi rýchlo uschne. Osobitne oceňujem, že nesmrdí hneď po prvých výbehoch, nakoľko som ju nepral po každom behu. Vedel by som si ju predstaviť ako variant na niekoľkodňové prechody hrebeňov hôr či už bežecké alebo turistické.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie