Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Raidlight tričká a šortky na behanie

Hmotnosť, funkčnosť, hmotnosť, komfort a ešte raz hmotnosť. Tak by sa dali charakterizovať pravdepodobné myšlienkové pochody dizajnéra bežeckých vecí francúzskej značky, ktorá sa orientuje najmä na vysoko technické produkty pre ultra trailové podujatia. V nasledujúcich riadkoch sa bližšie pozrieme na dve tričká (jedno s krátkym a jedno s dlhým rukávom) a šortky určené primárne pre beh, ale bez problémov využiteľné aj na iné športové aktivity.

Výrobca
Raidlight
Model
Performer, Short Trail Raider EVO, Technical
Typ
Bežecké oblečenie
Materiály
Polyester, eco-polyester, spandex,
Hmotnosť
115 - 130 g
Páči sa mi
Nízka hmotnosť, pevný a rýchloschnúci materiál, priedušnosť, dizajn
Nepáči sa mi
Pri Short Sleeves Trail Running Shirt sa musí dávať pozor pri vyzliekaní, aby sa nenatrhlo
Hodnotenie
cena: 7 z 10
hmotnosť: 10 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 9 z 10
rozmery: 10 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 10 z 10
cena/výkon: 9 z 10
detaily: 10 z 10
multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 95 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Tričko Performer - Short Sleeves Trail Running Shirt

Konštrukcia

Tričko s krátkym rukávom vyrobené z eco-polyesteru je určené najmä na fyzické aktivity do stredne teplého až horúceho prostredia. Disponuje 20 cm zipsom ku krku a golierom, ktorý sa dá zipsom obopnúť krk pre zvýšenie tepelného komfortu. Na spodnej časti zipsu je odnímateľný klip pre uchytenie hadičky pitného systému. V oblasti podpazušia je našitá sieťovina pre ešte lepšie odvetrávanie. Z rovnakého materiálu sú vyrobené tiež vrecká na oboch bočných stranách trička. Vrecká majú rozmery 13 x 8 cm a sú zabezpečené chlopňou, ktorá prekrýva hornú časť vreciek tak, aby z nich nič nevypadlo. Na ramenách má tričko zdrsnený silikónový materiál pre prípad nosenia vesty alebo ruksaku. Má neuveriteľných 115 gramov a vyrába sa v čiernej, zelenej, modrej a oranžovej farbe.

Skúsenosti z používania

Pavučina na tele – to bol prvý dojem. Taký tenký materiál predsa nemôže mať žiadnu funkciu na tele. Ale má. Behy v horúčavách v oblečení štýlu „Anton Krupicka“ sú síce efektné (pri použití dostatočne estetického tela) ale nie až tak efektívne. Ochladzovacia funkcia oblečenia má svoj význam a pri dlhšie trvajúcich výkonoch dokonca podstatný. Testované tričko túto úlohu spĺňa dokonale. Prepracovaný dizajn poskytuje dostatočnú slobodu pohybu, takže si ho viem predstaviť používať aj pri iných športoch. Napriek jemnému materiálu zvládne aj drsnejšie zaobchádzanie, najmä v prípade nosenia vesty/ruksaku. Dômyselný klip na prichytenie hadičky hydrovaku nie je len výkrikom dizajnéra, ale aj uspokojivo plní svoju funkciu. Dokonca som mu našiel aj ďalšie využitie, keď som nemal kam „zavesiť“ odstávajúci zvyšok hrudného pásu bežeckej vesty.

Zips je ľahko ovládateľný a dá sa s ním celkom dobre „zatepliť“ v prípade, že sa teplo predsa len postupom času zmení na „vlažno“. Odvetrávanie potu je vďaka sieťovine pod pazuchami excelentné. Je to doposiaľ najrýchlejšie schnúci kus oblečenia, aký som kedy mal, po vypraní celkom uschlo prehodené na operadle stoličky za 5 hodín. A to som ho nežmýkal, nakoľko to výrobca vzhľadom na jemnosť materiálu neodporúča. Tomuto kúsku oblečenia naozaj niet čo vytknúť, snáď len obavy z roztrhnutia pri vyzliekaní po behu.

Šortky Short Trail Raider EVO

Konštrukcia

Krátke nohavice vyrobené z 86 % recyklovaného polyesteru a 14 % spandexu. Konštrukčne sa delia na vnútorné a vonkajšie nohavice, ktoré sú spolu pevne zošité. Na vnútornej strane sa nenachádzajú švy a použitý materiál nemá tendenciu odierať alebo inak poškodzovať pokožku. Vnútorná časť má zašitú gumu po obvode stehien, v oblasti pása je všitá šnúrka zabezpečujúca upevnenie nohavíc na páse.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po oboch stranách sú umiestnené originálne vrecká (rozmery 14 x 9,5 cm) bez zipsu alebo akéhokoľvek iného uzatvárateľného systému. Nevypadnutie vecí z vreciek dostatočne zabezpečuje prekrytie vrecka z hornej strany. Materiál v oblasti bočných strán (a teda aj vreciek) je elastický, pričom materiál prednej a zadnej strany je pevný. Dôraz je kladený ako na priedušnosť a komfort nosenia, tak aj na hmotnosť. Vážia iba 130 gramov.

Skúsenosti z používania

Na také priedušné a ľahké nohavice sa veľmi rýchlo zvyká. Rýchlo schnúci materiál zabezpečil, že som ich mohol nosiť (tak ako aj tričko) ako na ranných, tak aj na poobedných tréningoch. Vnútorné nohavice („slipy“) držia, ako majú a sú plnohodnotnou náhradou za prípadnú funkčnú spodnú bielizeň. Vrecká určené najmä na drobnosti, gély, doklady... sú dostatočne veľké a hlavne elastické, takže som tam neraz dokázal vtesnať aj menšiu peňaženku. Vďaka vrchnému prekrytiu vreciek nikdy nič nevypadlo. Riešenie sa javí ako veľmi dobré, pretože bez zipsov a podobných „pevných“ spojení je prístup do vrecka veľmi rýchly a jednoduchý. Uľahčuje ho aj textilné pútko našité na krycej klope, ktoré sa dá veľmi rýchlo a intuitívne nahmatať. Šnúrka na páse veľmi dobre drží aj pri zauzlení jednoduchým uzlom bez nutnosti robenia mašličky, čo tiež zvyšuje komfort nosenia.

Tričko Technical – Long Sleeves Shirt

Konštrukcia

Tričko s dlhým rukávom určené ako ideálna prvá vrstva na široké spektrum použitia od krátkych mestských behov až po dlhé ultratraily, je vyrobené z 77 % polyesteru a 23 % recyklovaného polyesteru. Má technický, pohyb neobmedzujúci strih, bez vnútorných švov. Na prednej strane je vytlačený veľký obrázok „I love trail running“, motív, ktorý sa objavuje na všetkých Raidlight produktoch. Na pravej bočnej strane je našité vrecko na drobnosti, ktoré je zhora zabezpečené rovnako ako v predchádzajúcich dvoch popisovaných prípadoch. Vyrába sa v čiernej farbe.

Skúsenosti z používania

Tričko je určené najmä pre prechodné ročné obdobia, prípadne pre mierne zhoršené počasie na hrebeňoch našich hôr. Vynikajúco odvetráva pot, no napriek tomu je to plnohodnotná vrstva, ktorá zabezpečí dostatočný tepelný komfort. Siaha pod pás a rukávy sú pekne stiahnuté okolo zápästia, takže telesné teplo zbytočne neuniká. Zvláda aj mierny vietor, i keď samozrejme úplne vetruodolné nie je. Je plne využiteľné aj na bicykli. I keď preferujem „nepopísané“ oblečenie, v tomto prípade sa mi veľký motív na hrudi páči, aspoň ľudia v meste pri mojich behoch do práce vedia, čo mám rád.

Zhrnutie

Celkový dojem zo všetkých troch testovaných častí oblečenia je veľmi pozitívny a to najmä z dôvodu, že výrobca kládol dôraz na extrémne nízku hmotnosť, priedušnosť a strih, ktorý zabezpečuje neobmedzený rozsah pohybu. Človek tak dostane požadovaný termoizolačný komfort a pritom ho ani počas dlhých behov neobťažuje známy pocit, kedy sa už teší na chvíľu, keď po dobehnutí zo seba zhodí prepotené oblečenie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie