Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Javornícka stovka 2016

V sobotu sa uskutočnil 4. ročník ultra trailu a diaľkového pochodu Javornícka stovka. Trasa vedie z Čadce do Lysej pod Makytou, meria 105 km s celkovým stúpaním 4480 m. Časový limit pre absolvovanie trasy je 28 hodín. Tento rok bol zaznamenaný zatiaľ najrýchlejší čas, ktorý dosiahol Adrián Kašniar.

Na štart sa postavilo 108 pretekárov, okrem Slovákov aj účastníci z Českej republiky, Poľska, Rakúska, Nemecka a Ukrajiny. Vysoký počet pretekárov (94) preteky dokončil, napriek počasiu, ktoré nebolo ideálne. “Počasie bolo dosť rozmanité, chvíľami slnko, väčšinou však zamračené, aj pršalo, od 800 výškových metrov ležal sneh. V noci bola hustá hmla. Vo všeobecnosti boli teploty pomerne nízke, na štarte sme mali 3 stupne,” hovorí Rado Harach z organizačného tímu.

Najrýchlejšie trasu absolvoval Adrián Kašniar, ktorý zaznamenal nový rekord pretekov - 11h 10 min. Druhý bol Martin Kovaľ s časom 11h 38min, tretí Patrik Hrotek s časom 12h:15min. Zo žien sa na prvej priečke umiestnila Eva Zborníková s časom 14 h 30 min, na druhom mieste Petra Mücková, s časom 15h 10 min., na treťom Eva Konszká s časom 15h 50 min.

“S priebehom pretekov sme spokojní, úroveň bola veľmi dobrá, pretekári vyzerali spokojní”, bilancuje Rado Harach. “Tento rok sme mali aj nejaké novinky, pri občerstvení sme mysleli aj na vegánov a tých, čo potrebujú bezlepkovú stravu.”

Nastali počas pretekov nejaké vážne problémy? “Niekto nám zničil značenie v oblasti Jakubovského vrchu. Nielenže postŕhal fáborky a pootáčal tabuľky, ale aj časť trasy preznačil nesprávnym smerom. Preto máme v povinnej výbave GPS-ku alebo mapu, s uprednostnením GPS. Ak má pretekár záznam trasy, takáto vec ho neprekvapí. Časť pretekárov blúdila aj v posledných úsekoch trasy kvôli hmle.”

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Sú už nejaké nápady na inovácie alebo vylepšenia pre ďalší ročník? “S istotou môžeme povedať, že v Javorníckej stovke pokračujeme. Nápady máme, ale chceme pretekárov prekvapiť. Určite sa budeme snažiť ďalej vylepšovať komfort pretekov. V tejto súvislosti by sme ešte radi poďakovali našim partnerom - pohostinstvu Kamenišťák, turistickej ubytovni U Cipára na Semeteši, Horskému hotelu Fran na Kasárňach, horskému hotelu Portáš, ako aj základnej škole Rázusova v Čadci a základnej škole v Lysej pod Makytou. Naša vďaka patrí samozrejme aj všetkým dobrovoľníkom."

fotografie: organizátori Javorníckej stovky

Fotogaléria k článku

Najnovšie