Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Dizajn na prvý pohľad vybočuje zo zabehaných štandardov značky
Dizajn na prvý pohľad vybočuje zo zabehaných štandardov značky Zatvoriť

Predstavenie Fenix HL26R – nabíjacia čelovka pre bežcov

Čelovky Fenix, ktoré sme doposiaľ testovali, budili dojem nerozbitnosti, lebo robustnosť mala prednosť pred gramami navyše. Preto telo čelovky bolo kovové a dizajnovo vybočovalo z radu bežného outdoorového vzhľadu. Tento raz sa mi však do ruky dostal model HL26R, ktorý má plastové telo, je ľahký a dizajnovo viac zapadá do outdooru. Jeho hlavným zameraním je horský beh, čo ho však nediskvalifikuje ani z iných použití.

Výrobca
Fenix
Model
HL26R
Typ
ľahká nabíjacia čelovka
Materiály
plast, hliník
Hmotnosť
86 g – vrátane akumulátora a elastického popruhu
Farebné kombinácie
tmavo-šedá, modrá, žltá
Páči sa mi
kompaktné rozmery, hmotnosť, kvalitné vyhotovenie, jednoduché ovládanie, dostatočné parametre vzhľadom na určenie, kombinácia roptylových LED a diaľkovej LED, nabíjanie pomocou microUSB
Nepáči sa mi
akumulátor sa nedá vymeniť, indikátor stavu akumulátora by sa mohol rozvietiť po každom vypnutí čelovky
Ostatné info
výkonná LED Cree XP-G2 R5
rozptylové LED Nichia
akumulátor 1600 mAh/3,6 V
130 lm max. stály výkon (burst 450 lm na cca 1 mnútu)
elektronická regulácia výkonu
nabíjanie pomocou microUSB
Infocena
52 € – e-shop ČR+SR distribútora
Obchody
e-shop ČR+SR distribútora: www.kronium.cz

Dizajn a vyhotovenie

Po rozbalení z plastového balenia ma ako prvá zaujala hmotnosť, ktorá je 86 gramov. Je to vrátane nastaviteľného elastického popruhu a vstavaného akumulátora. Matné plastové telo čelovky tmavo-šedej farby je zaoblené a dominuje mu trojica LED diód, ktoré sú zapustené do leského dielca, ktorý zároveň slúži ako reflexná plocha. V hornej časti sú dve tlačidlá na ovládanie svetelných režimov, nad nimi je plast, ktorý chráni pred ich náhodným stlačením (napr. v batohu). Okrem tmavo-šedej farby je k dispozícii aj žltý a modrý variant.

Pre svietenie do diaľky je čelovka vybavená diódou Cree XP-G2 R5. Pre rozptylový režim slúži dvojica LED značky Nichia. Deklarovaná trvácnosť oboch typov je na úrovni 50000 hodín. Diódy majú pevnú optiku, pričom stredná (výkonná) ju má pravidelného kužeľového tvaru a dve menšie bočné (menej výkonné) majú kužeľ len čiastočný a polopriehľadný plast slúži pre rozptyl.

Telo čelovky je výkyvné s rozsahom 60° v siedmych pevných polohách, ktorých zmena je dostatočne tuhá, aby pri používaní nenastala samovoľne.

Ovládanie a svetelné režimy

Svetelné režimy sa ovládajú pomocou dvoch tlačidiel na hornej strane tela čelovky. Pravé je vyhradené pre diaľkovú LED a ľavé pre rozptylové LED. Dlhšie stlačenie príslušného tlačidla aktivuje režim v najslabšej intenzite. Krátke stlačenia potom zvyšujú intenzitu. Dlhšie stlačenie vypne čelovku. V režime diaľkovej LED si čelovka nastavenie zapamätá. V rozptylovom režime vždy začína od najslabšej intenzity. Toto nastavenie je vyhovujúce, lebo rozptylový režim sa najčastejšie používa v situáciách, kde by silnejšie svietenie oslňovalo (napr. v stane, alebo pri čítaní mapy a pod.).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Čelovka má elektronickú reguláciu prúdu, ktorá zabezpečuje rovnaký svetelný tok nezávisle od stavu nabitia akumulátora. To je používateľsky prívetivý prístup, no má to neduh, že čelovka sa pri poklese napätia pod istý prah vypne úplne. Preto má čelovka aj indikátor stavu akumulátora, viď text nižšie.

Akumulátor, nabíjanie a indikácia stavu

Vstavaný lithium-polymerový akumulátor má kapacitu 1600 mAh pri napätí 3,7 V a nie je vyberateľný. To na jednej strane umožnilo kompletné zapuzdrenie, čo prospieva odolnosti voči vode a prachu (úroveň IP66) a tiež budete bez rizika, že batéria vypadne alebo sa pri manipulácii niečo zlomí. Na druhej strane si nemôžete prikúpiť náhradný akumulátor, či núdzovo použiť nenabíjateľné batérie tak, ako to umožňujú niektoré iné modely Fenix čeloviek, či konkurencie. Podľa informácií od výrobcu má akumulátor 2-ročnú záruku a je možné ho vymeniť formou servisného zásahu.

Pre nabíjanie slúži štandardný micro-USB konektor, ktorý je na spodnej strane a je chránený gumovým tesnením. Vystačíte si teda s nabíjačkou na telefón, prípadne môžete použiť batterypack, či solárnu nabíjačku, ak ste na dlhšie mimo civilizáciu. V balení dostanete aj USB káblik, čo je možno trochu zbytočné, väčšine ľudí sa takých káblikov povaľujú doma desiatky.

Na spodnej strane čelovky je štvorica malých modrých diód, ktoré informujú o stave akumulátora. Po krátkom stlačení tlačidla rozpytlového režimu sa rozsvietia a podľa ich počtu viete, ako na tom akumulátor je. Pokiaľ úroveň klesne pod 20 %, pri zapnutej čelovke bude jedna modrá dióda blikať.

Svetelný výkon a výdrž

Rozptylové LED

Režim Svetelný tok Výdrž Dosvit
High 40 lm 13 h 10 m
Low 4 lm 100 h 4 m
SOS - blikanie 40 lm 26 h -

Diaľková LED

Režim Svetelný tok Výdrž Dosvit
Burst 450 lm 1,5 h1 100 m
High 130 lm 6 h 57 m
Mid 70 lm 12 h 42 m
Low 30 lm 25 h 30 m

Krátke skúsenosti z terénu

Čelovku som mal k dispozícii pomerne krátku dobu. Z používateľského hľadiska som bol spokojný – je ľahká, pohodlne sa nosí, ovládanie je jednoduché a parametre sú dostatočné na všeobecné outdoorové použitie. Hoci vyhotovenie nie je také robustné ako iné Fenix čelovky, ktoré som doposiaľ testoval, stále ho možno zaradiť medzi nadštandardné. Kombinácia diaľkovej LED a rozptylových je príjemná. Väčšinu času som strávil v rozptylovom režime na úrovni High alebo s diaľkovou LED na úrovni Mid. To dáva celkový čas okolo 12 hodín. V kombinácii s úrovňou Low v rozptylovom režime pre fungovanie na útulni je možné bezproblémovo absolvovať bežnú víkendovú akciu na jedno nabitie.

Maximálny dosvit 100 metrov (450 lumenov) je, žiaľ, k dispozícii v Burst móde iba po dobu asi 1 minúty a potom sa zníži na High (57 metrov / 130 lumenov). To celkom postačuje na aktivity, na ktoré je čelovka určená, no bolo by férovejšie, keby výrobca nevyzdvihoval vlastnosť, ktorá je použiteľná len obmedzene. Tiež mi prekáža nemožnosť používateľskej výmeny akumulátora a indikátor úrovne nabitia by sa mohol rozsvietiť vždy po vypnutí čelovky.


  1. Odhadovaná hodnota, keďže tento režim je z dôvodu ochrany pre prehrievaním obmedzený na 1 minútu. 

Fotogaléria k článku

Najnovšie