Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Štart (auto foto: Eva Kovalčíková)
Štart (auto foto: Eva Kovalčíková) Zatvoriť

Reportáž Východniarska stovka 2017 očami organizátora

Prvý augustový víkend a ultra trail. Ak dáte tieto dva pojmy dokopy, tak sa vám strelka slovenského „ultra kompasu“ vychýli na východ, smerom k Prešovu a Košiciam. Najvýchodnejšie podujatie Slovenskej ultratrailovej ligy – Východniarska stovka, si po prvých dvoch ročníkoch pripravilo pre prihlásených ultra bežcov viacero inovácií a prekvapení.

Z mnohých spomenieme inovované logo podujatia, z ktorého desivo cerí zuby profil trate, možnosť nízkonákladového prespania v telocvični pred štartom, ITRA certifikáciu trate a 5 UTMB bodov za dobehnutie v limite 32 hodín alebo odvoz z cieľového priestoru na košickú železničnú stanicu v cene štartovného. Najpodstatnejšou zmenou a zároveň aj prekvapením však bola inovovaná trasa. Parametre takmer 130 km a viac ako 6000 výškových metrov síce napovedali, že nepôjde len o víkendovú špacírku, no realita bola ešte oveľa brutálnejšia. Za všetko hovorí štatistika, že do cieľa došlo menej ako 50 % bežcov, ktorí odštartovali (36).

V štartovej listine sa po uzávierke objavilo 92 mien a 7 štafiet. Po viacerých odstúpeniach na poslednú chvíľu, sa napokon na štart, v sobotu ráno o 6.00 h pod prešovskú Kalváriu postavilo 74 ultraodvážlivcov a 7 štafiet. Oproti minulým rokom opäť nárast, čo usporiadateľa vždy poteší a znamená to, že si svoju robotu robí dobre. Hrozivé predpovede o najteplejšom víkende v roku a 38 stupňoch Celzia sa potvrdili iba čiastočne. Najteplejší víkend v roku to síce bol, ale teplota atakovala „iba“ 32-ku. Z bezpečnostných dôvodov sme tak pristúpili k úprave povinnej výbavy a každý účastník musel mať pri sebe minimálne 1,5 l tekutín na štarte a pri odchode z občerstvovacej stanice (namiesto pôvodného 1 l).

K priebehu pretekov by som povedal, že sa naplnili moje očakávania. Trať som navrhol tak, aby svojou náročnosťou preverila nielen fyzické, ale aj psychické sily pretekárov. Mojou ambíciou je, aby sa Východniarska stovka zaradila medzi najnáročnejšie podujatia v rámci Slovenska a každý, kto ju dokončí, môže byť na seba právom hrdý.

Som si vedomý, že počas pretekov a možno aj tesne po nich nebudem atakovať prvé priečky v rebríčku popularity, ale s odstupom pár dní, keď emócie opadnú, si pretekári uvedomia, čo dosiahli, a prídu k nám znovu o rok. Mimoriadne náročná trasa, srdečná atmosféra a skvelí dobrovoľníci, to sú veci, ktoré by mali byť synonymom Východniarskej stovky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na záver by som chcel poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa podieľali na uplynulom ročníku a pogratulovať, vyjadriť úctu a zložiť poklonu všetkým bežcom (tým, ktorí dobehli, ale aj tým, ktorí boli nútení svoj beh predčasne ukončiť). Dúfam, že sa k nám budúci august opäť vrátite. Môžem vám sľúbiť srdečnú atmosféru, skvelých dobrovoľníkov a ešte o malú trošku náročnejšiu trasu.

Východniarska stovka 2017 vo faktoch a číslach

Dĺžka: 129,8 km

Nastúpané metre: 6000 m+

Počet pretekárov na štarte: 74

Počet v cieli: 36

Víťaz muži: René Mráz a Marián Priadka (19.09 h) Na 3. mieste sa umiestnil Bronislav Novák (22.10 h).

Víťaz ženy: Gabriela Ambrušová (26.43 h), 2. miesto Agnieszka Faron (28.45 h), 3. miesto Mária Ľašová (38.22 h (po limite)).

Štafety: 1. miesto: Štvané zvery (16.16 h), 2 miesto: Zo západu na východ (19.05 h), 3.miesto: Bežecký klub ZASRUN Šarišské Bohdanovce (20.59 h).

Výsledky: http://www.v100.sk/vysledky/

Autori fotografií: Tomáš Dančo, Eva Kovalčíková a Martin Minaroviech

Poznámka redakcie: Vojtech „Belo“ Špišák je hlavný organizátor Východniarskej stovky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie