Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Martin Pachta, Čierťaže, foto Rišo Pouš
Martin Pachta, Čierťaže, foto Rišo Pouš Zatvoriť

Rozhovor Preteky zakliate dobrým smerom

Cez víkend 1. – 2. júna 2019 sa uskutočnil 2. ročník Severného živloplazu, ultratrailového behu a diaľkového pochodu v okolí Starej Ľubovne. Úvodný ročník sa pasoval s búrkovými mrakmi, ale tentokrát to vyzeralo na ideálny priebeh. Či to tak naozaj bolo, sme sa spýtali hlavnej (spolu)organizátorky Julky Batmendijnovej.

Koľko účastníkov na ktorej trase bolo?

Na hlavnej trase A (77 km, 3100 m+) tento rok štartovalo 74 mužov a 14 žien. Na sprievodnú trasu B (33 km, 1075 m+) vyrazilo 17 žien a 36 mužov. Preteky B úspešne absolvovali všetci štartujúci, trasu A žiaľ traja bežci nedokončili.

Kto vyhral a s akým časom?

Pomyselnú debnu na trase A si medzi mužmi vybehali víťaz Julo Kaľavský s časom 07:52:18, druhý Miki Kéri s časom 08:14:30 a tretí Dalibor Dvorštiak s časom 08:44:11. Medzi ženami bola najrýchlejšia Maťa Hancková, ktorá do cieľa dobehla za 11:01:20, Monika Halúsková trať zdolala za 11:34:50 a obsadila druhú priečku. Miška Pandulová si s časom 11:40:47 domov odniesla bronz. Na trase B medzi ženami zvíťazila Linda Hanulová s vynikajúcim časom 03:16:11, druhá bola Marka Šebejová za 03:52:27 a tretia Katarína Dancáková s cieľovým časom 3:55:30. Prvý muž na krátkej trati bol Jakub Herstek s časom 02:51:50, druhé miesto si za 02:54:49 vybojoval Majo Kamendy a tretiu priečku získal Jozef Bendík s časom 03:02:33.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako by si vyhodnotila priebeh pretekov?

My s Jurom sme boli s priebehom maximálne spokojní a podľa ohlasov aj dobrovoľníci a pretekári. Myslím, že sa nám spoločnými silami podarilo vytvoriť veľmi priateľskú atmosféru, ktorú ešte umocnilo slnečné počasie. Zhodnotili sme to asi tak, že sme mali preteky "zakliate opačným smerom" - väčšina vecí dopadla presne tak, ako mala, alebo ešte lepšie. Skutočná príčina bola, samozrejme, partia skvelých ľudí v dobrovoľníckom tíme, ktorí odviedli kus perfektnej roboty.

Drsné bolo značenie pred pretekmi. Celý deň fúkalo, pršalo a bola strašná kosa, takže sme so skrehnutými prstami mali problémy viazať fáborky. Nakoniec sme pokračovali až v piatok, lebo každý toho už mal plné zuby. Do soboty sa našťastie nádherne vyčasilo, takže do cieľa na atletickom ovále prichádzali povzbudzovať celé rodiny aj s najmenšími deťmi. Mali sme viacero pretekárov, pre ktorých bola jedna či druhá trasa to najdlhšie, čo kedy v živote absolvovali. Vidieť v cieli spokojnosť na ich tvárach, nadšené telefonáty domov či objatia podporujúcej rodiny bolo veľmi emotívne. Ako pikošku spomeniem, že na trase B sme mali aj úspešnú finišerku, ktorá trasu absolvovala v požehnanom stave, bežal aj jej partner.

Robili ste nejaké zmeny oproti prvému ročníku? Ak áno, ako sa osvedčili?

Praktických zmien bolo viacero. Dlhá trasa A sa značne skrátila a zmenila v takmer celej dĺžke. Väčšina občerstvovačiek vznikla na nových miestach. Cieľ sme premiestnili do areálu zázemia pretekov, vďaka čomu odpadla logistika spojená s prevážaním bežcov z hradu do školy. Finišovalo sa na bežeckom ovále, takže si bežci v závere mohli vychutnať riadnu cieľovú rovinku. Tým, že sme sa presunuli na sídlisko, sa pristavilo aj viac divákov z mesta. Z oficiálnych zmien spomeniem zaradenie trasy A do Ligy Slovak Ultra Trail a tiež medzinárodnú kvalifikáciu, vďaka ktorej mali pretekári možnosť získať 3 ITRA body. Summa summarum sa asi osvedčilo všetko.

Budete v akcii pokračovať?

Určite áno!

Fotogaléria k článku

Najnovšie