Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Coros Apex 46 mm - prémiové GPS hodinky so skvelou výdržou batérie až 35 hodín v GPS režime, GPS navigáciou a ďalšími užitočnými funkciami pre (ultra)bežcov, cyklistov či outdoorových nadšencov.
Coros Apex 46 mm - prémiové GPS hodinky so skvelou výdržou batérie až 35 hodín v GPS režime, GPS navigáciou a ďalšími užitočnými funkciami pre (ultra)bežcov, cyklistov či outdoorových nadšencov. Zatvoriť

PR Coros Apex 46 mm – prémiové GPS hodinky so skvelou výdržou batérie

V ostatných mesiacoch sa na slovenskom trhu objavil nováčik v segmente GPS športových hodiniek - americká značka Coros. Ich prednosťou je výborná výdrž batérie a presnosť GPS záznamu. Deväť mesiacov som aktívne používal ich najpopulárnejší model Coros Apex 46 mm a prinášam svoje postrehy a dojmy z používania pri tréningoch, aj z bežného používania.

Autor textu: Michal Stromko / ralpu.com/sk

Prvé dojmy a dizajn

Po prvom kontakte s hodinkami nadobúdam dojem, že držím v ruke niečo špeciálne. Tento prémiový pocit vytvára najmä titánová obruč okolo displeja (luneta). Je to odlišný feeling oproti konkurenčným značkám a modelom, ktoré v cenovej kategórii do 350 Euro častokrát ponúkajú plastové hodinky. Dizajn modelu Coros Apex 46mm na ruke s obvodom zápästia 16,5 cm (viď. foto nižšie) pôsobí univerzálne. Veľkosť displeja s priemerom 46 mm je veľmi príjemná - či už pri čítaní údajov z displeja počas športu alebo pri notifikáciách v priebehu pracovnej časti dňa.

Luneta s priemerom 46 mm vyzerá na ruke s obvodom 16,5 cm primerane. Hodinky majú príjemnú robustnosť pri veľmi nízkej hmotnosti 55 gramov.
Luneta s priemerom 46 mm vyzerá na ruke s obvodom 16,5 cm primerane. Hodinky majú príjemnú robustnosť pri veľmi nízkej hmotnosti 55 gramov.

Veľkým benefitom pri Apexe je, že v cenovej kategórii GPS hodiniek do 350 Euro ponúkajú zafírové sklo displeja. Ten tak nemusím chrániť proti poškriabaniu ochrannými fóliami. Priznám sa, že som hodinky príliš nešetril a pár krát už bolo nimi šuchnuté aj o stenu alebo som s hodinkami narazil do kovového kľúča na skrini. No displej je po 9 mesiacoch používania ako nový. Displej je jasný a dobre čitateľný. A to aj na slnku bez toho, aby som ho cez deň musel podsvecovať. Vizuál ciferníka (údaj času na hlavnej obrazovke) je možné ľubovoľne meniť. Silikónový remienok je na kožu veľmi príjemný a pružný, takže pri silnejšom stiahnutí príliš neškrtí zápästie. Aj pri samotnom remienku si Coros potrpel na detailoch - remienok má dve gumičky na prichytenie presahu remienka a pracka je kovová. Remienok je možné jednoduchým spôsobom odobrať a vymeniť za iný farebný variant.

Hodinky sú ľahké. Vážia len 55 gramov. A na to, že ponúkajú až 35 hodinovú výdrž batérie, telo nie je príliš hrubé. Hodinky sa dobre nosia k rôznemu typu oblečenia. Či už pri trénovaní alebo bežnom nosení napr. ku košeli. A to práve preto, lebo priemer lunety 46 mm je dostatočne veľký a zároveň na pánskom zápästí primerane robustný. V tomto prípade však platí pravidlo sto ľudí, sto chutí. Niekomu sa primeraná robustnosť po dizajnovej stránke páči. Iní však uprednostňujú čo najmasívnejšie a tučnejšie “budíky”. Takýchto zákazníkov môžu zaujať skôr modely Apex Pro a Vertix.

Univerzálny dizajn, ktorý sa okrem športu hodí k rôznym typom oblečenia. Ciferník na hodinkách je možné ľubovoľne zmeniť cez aplikáciu v smartfóne.
Univerzálny dizajn, ktorý sa okrem športu hodí k rôznym typom oblečenia. Ciferník na hodinkách je možné ľubovoľne zmeniť cez aplikáciu v smartfóne.

Ovládanie

Ovládanie je ďalšia vec, ktorá má od konkurencie veľký náskok. Pohyb v menu (hore a dole) a potvrdzovanie je vyriešené digitálnou korunkou - otočným kolieskom na boku hodiniek. Korunka má ideálnu veľkosť a veľmi presne reaguje na kontakt prstom (aj v rukavici). Či už po ňom šúchate alebo ho uchopíte. Každé pootočenie dáva príjemnú haptickú spätnú väzbu jemným zavibrovaním. Takže každého pohybu v menu som si plne vedomý a to je pri športových hodinkách nesmierne dôležité. Osobne mi to vyhovuje oveľa viac, ako ovládanie cez dotykový displej. A to preto, lebo každá interakcia s hodinkami je vždy vedomá a nemôže sa stať, že si niečo počas aktivity omylom potvrdím alebo vypnem. Nehovoriac o tom, že dotykové displeje, na ktorých sa objaví kvapka potu alebo vody, sú takmer nepoužiteľné. Točenie digitálnej korunky, ako i samotné ovládanie hodiniek, je možné nastaviť aj pre ľavákov. Druhý a zároveň ostatný ovládací prvok je tlačidlo, ktoré má v menu funkciu návratu späť a v režime aktivity zaznamenáva počet kôl/okruhov (Laps).

Digitálna korunka (ovládacie koliesko na boku) pri pootočení dáva príjemnú spätnú väzbu vibrovaním. Stlačením korunky sa potvrdzuje výber položky v menu.
Digitálna korunka (ovládacie koliesko na boku) pri pootočení dáva príjemnú spätnú väzbu vibrovaním. Stlačením korunky sa potvrdzuje výber položky v menu.

Výdrž batérie

V mojom prípade bola výdrž batérie jeden z najdôležitejších faktorov pri výbere hodiniek. A špecificky mám na mysli výdrž batérie v GPS režime (nie bežné používanie hodiniek). Coros Apex 46 mm ponúka v sekundovom GPS režime až 35 hodinovú výdrž batérie. To je v porovnaní s konkurenciou v cenovej hladine do 350 Euro priam neuveriteľná hodnota. Z mojej vlastnej skúsenosti mali hodinky po 19 hodinovom ultra preteku v cieli stav batérie málo pod 50%. S Apexom som prvý krát pocítil, aký obrovský benefit je, že nemusím riešiť a myslieť na nabíjanie. V praxi, pri bežnom dennom používaní a trénovaní, stačí spozornieť a pichnúť hodinky do nabíjačky raz za 3 týždne. A to až vtedy, keď hodinky na to upozornia pri 10% stave batérie.

Coros pridal v jednej z ostatných aktualizácií možnosť zobrazenia detailného reportu a predikcie výdrže batérie. V tomto prehľade sa dá pozrieť história poklesu batérie od ostatného nabitia v grafe. Napríklad koľko dní alebo koľko hodín v GPS režime ešte hodinky zvládnu. Taktiež podrobné prehľady koľko % batérie míňa GPS, HR senzor, samotný systém hodiniek, Bluetooth a notifikácie. Pre tých, čo majú radi čísla a chceli by si hodinky nastaviť vzhľadom na výdrž batérie čo najefektívnejšie, vedia si spotrebu odhadnúť podľa dostupného vzorca a tabuľky. Nabiť hodinky na 100% trvá do 2 hodín a nabíjanie prebieha cez USB kábel.

Grafické znázornenie poklesu stavu batérie od posledného nabíjania.
Grafické znázornenie poklesu stavu batérie od posledného nabíjania.

Na záver ešte k téme výdrže batérie spomínam moju vlastnú skúsenosť, ale aj skúsenosť iných ľudí v mojom okolí. Informácie o výdrži batérie, ktoré uvádza samotný Coros, sú veľmi realistické. Údaj o výdrži batérie má v sebe zahrnuté sekundové meranie GPS polohy a meranie tepu cez zabudovaný merač tepu. Avšak, v nedávnej aktualizácii pridali možnosť vypnúť si meranie tepu počas aktivity. Som si celkom istý, že pri tomto nastavení batéria vydrží ešte dlhšie ako 35 hodín!

Výškomer a teplomer

Zabudovaný výškomer je pri tréningoch zameraných na výškové metre nenahraditeľná vec. Jeho presnosť sa mi podarilo odsledovať pri turistických smerovníkoch. Údaj na hodinkách sa oproti údaju na turistickom smerovníku odchyľoval o cca 5 metrov. Či to bolo v Tatrách, alebo v Alpách. Manuálna kalibrácia v prípade, že výškomer ukazoval trochu nepresné údaje, je jedným z riešení. Prípadne kalibrácia prebieha prostredníctvom GPS satelitov. Túto možnosť som však počas 9 mesiacov využil asi tak 1 - 2 krát. Hodinky pri bežnom používaní automaticky zaznamenávajú nadmorskú výšku každých 10 minút. Používateľ si tak vie pozrieť spätne 6/12/18 hodín v interaktívnom grafe - kedy a na akej nadmorskej výške sa nachádzal. Túto funkciu využívam pomerne často, keď potrebujem zistiť, kedy som napr. prišiel domov z práce, alebo si potrebujem zistiť, koľko mi trval presun z jedného miesta na iné v režime hodiniek (nie počas zapnutej aktivity).

Teplomer dokáže odmerať teplotu okolitého prostredia (vzduchu či vody). Pri meraní prostredia ich odporúčam dať dole z ruky, aby výsledok merania nebol ovplyvnený telesnou teplotou.
Teplomer dokáže odmerať teplotu okolitého prostredia (vzduchu či vody). Pri meraní prostredia ich odporúčam dať dole z ruky, aby výsledok merania nebol ovplyvnený telesnou teplotou.

Hodinky majú aj senzor na meranie teploty. Tento údaj je výrazne ovplyvnený telesným teplom zápästia. Ak som teda chcel namerať presnú teplotu okolia, hodinky som na niekoľko minút zložil zo zápästia. Podobne ako nadmorskú výšku, aj teplotu merajú hodinky nepretržite každých 10 minút a tiež je možné si ju prezerať spätne na časovej osi.

Navigácia

Navigácia v hodinkách je kľúčová a využiteľná najmä na trasách mimo značených turistických chodníkov alebo pri diaľkových pochodoch, či behoch. Princíp spočíva v tom, že si vopred do hodiniek nahrám trasu vo formáte gpx a hodinky ma následne proaktívne navigujú. Ak som odbočil/vzdialil sa z trasy viac ako 20 metrov a na čas dlhší ako 10 sekúnd, hodinky ma upozornia. Zároveň sa na displeji zobrazí údaj, ako ďaleko som od trasy. Ak sa na trasu nevrátim, som o tom notifikovaný každú minútu. Čo je užitočná funkcia, najmä ak som ponorený v adrenalíne počas pretekov a prvé upozornenie si nemusím všimnúť. Na hodinkách je zobrazená línia trasy, ktorú si môžem približovať, či získať väčší náhľad. V prípade, že nechcem, aby ma hodinky upozorňovali na odklon od trasy, viem si toto upozorňovanie vypnúť. Navigácia je neoceniteľná najmä na ultra bežeckých pretekoch. Už niekoľkokrát mi takto zachránili desiatky inak stratených minút. Jednoducho povedané, keď som prehliadol zle označenú odbočku a vzdialil som sa z trasy 20 metrov, hodinky mi zavibrovali a hneď na displeji zobrazili moju aktuálnu polohu od trasy. Takto som sa vedel veľmi rýchlo zorientovať (opticky hľadať fáborku alebo iným smerom vychodený chodník), kde som a ktorým smerom sa mám pohybovať pre návrat na trasu.

Počas aktivity hodinky ukazujú moju polohu v mape a v prípade, že som od trasy viac ako 20 metrov (dlhšie ako 10 sekúnd), tak ma notifikujú (zvukovo aj vibrovaním).
Počas aktivity hodinky ukazujú moju polohu v mape a v prípade, že som od trasy viac ako 20 metrov (dlhšie ako 10 sekúnd), tak ma notifikujú (zvukovo aj vibrovaním).

Podkladové topografické mapy v Coros hodinkách neočakávajte. Coros sa snaží takýmto smart funkciám čo najviac vyhýbať, aby nimi zbytočne nezaťažoval hardvér a tým pádom aj viac šetril batériu. A plne s tým súhlasím - topo mapa ma pri navigácií vôbec nezaujíma. Práve naopak. Topo mapa na malom displeji hodiniek je v outdoorových podmienkach ťažko čitateľná a neprehľadná. A navyše, ak už naozaj začnem blúdiť a potrebujem sa do mapy pozrieť, siahnem po smartfóne, kde si viem na veľkom displeji zobraziť plnohodnotnú mapu so všetkými jej “fičúrkami” (aj offline).

Ďalším doplnkom počas navigovania po trase je extra obrazovka výškového profilu priamo v hodinkách. Táto funkcia pri ultra pretekoch je rovnako veľkým pomocníkom. Viem si pozrieť, v ktorej časti profilu sa nachádzam a mám pekný prehľad (s možnosťou zoomu), koľko a akých kopcov (prevýšení) ma na trase ešte čaká. Nemusím si svoju polohu na pretekoch tipovať podľa profilu, ktorý nosím vytlačený vo vrecku. (Čo má tiež svoje výhody a sám na papier, ako železnú zálohu, nedám v tomto prípade dopustiť.)

Výškový profil trasy počas navigácie je interaktívny. Viem z neho vyčítať, v akej časti trasy sa nachádzam a koľko prevýšenia ma ešte čaká.
Výškový profil trasy počas navigácie je interaktívny. Viem z neho vyčítať, v akej časti trasy sa nachádzam a koľko prevýšenia ma ešte čaká.

Navigácia obsahuje aj funkciu “Back to start” - návrat na štart. V prípade, že zablúdim niekde v hmle, môžem sa nechať navigovať naspäť po trase na štart. Prípadne, ak si chcem zabehnúť nejakú trasu v opačnom smere, môžem si zmeniť jej smer. Toto je skvelá možnosť, ak si napr. stiahnem gpx trasu z webu organizátora pretekov a chcem si trasu tréningovo odbehnúť v opačnom smere.

Synchronizácia s telefónom a apka

Všetky prenosy dát medzi hodinkami a smartfónom sú zabezpečené cez Bluetooth. Počas mesiacov používania Coros Apex s mojím telefónom (iPhone SE), nebol žiaden problém. Upload aktivít do telefónu a bežné push notifikácie z telefónu na hodinky prebiehajú rýchlo a stabilne. A to aj v prípade dlhých, niekoľko hodinových tréningov. Push notifikácie z telefónu sa dajú nastaviť osobitne pri bežnom používaní hodiniek a samostatne počas aktivity. Pri tréningoch ich mám zapnuté - správy z chatovacích apiek, kalendára, emailu atď. mi vybiehajú na displeji hodiniek. Počas pretekov si push notifikácie vypínam.

Všetky aktivity zosynchronizované s Coros apkou sa ukladajú na server Corosu. Čiže ak sa v budúcnosti rozhodnem zmeniť telefón a prihlásim sa do Coros účtu v apke, všetky aktivity sa mi stiahnu do nového telefónu. O nič teda neprídem. Coros apka (ktorá je dostupná pre iOS a Android) je prehľadná a jednoduchá na ovládanie. Okrem nastavení hodiniek (ciferník, notifikácie, tréningy, trasy) je v prehľadoch a grafoch možné nájsť všetko potrebné. Rovnako je možné prezerať si kumulatívne štatistiky za rôzne časové obdobia.

Prostredníctvom apky si je možné vyskladať a úplne prispôsobiť obrazovky s údajmi počas aktivít. Na každej obrazovke môže byť 3 - 6 dátových polí a takýchto obrazoviek si viem nastaviť až päť. Po ukončení aktivity si je možné dáta automaticky posielať na treťostranové služby ako napr. Strava alebo Relive. Nechýba ani možnosť exportu aktivít do rôznych formátov (fit, tcx, gpx, kml, csv).

Aplikácia pre Android alebo iOS plnohodnotne zobrazuje všetky potrebné štatistiky. Lubovoľne si môžem nastaviť zobrazovanie dát na hodinkách pre každý druh aktivity.
Aplikácia pre Android alebo iOS plnohodnotne zobrazuje všetky potrebné štatistiky. Lubovoľne si môžem nastaviť zobrazovanie dát na hodinkách pre každý druh aktivity.

Neustále vylepšovanie hodiniek

Za pozornosť stojí uviesť, že Coros s každou aktualizáciou prináša či už do apky, alebo hodiniek nové funkčnosti. Prípadne vylepšuje veci, ktoré nahlasujú samotní užívatelia. V nedávnej aktualizácii napr. pribudla možnosť zostaviť si v apke vlastný tréning a nahrať ho do hodiniek. Ide o posilňovacie tréningy pre každú časť tela, zamerané skôr na atléta, nie kulturistov, či fitnesákov. A taktiež sú to špecifické napr. bežecké tréningy. Počas tréningu potom hodinky zaznamenávajú opakovania a notifikujú používateľa o nasledujúcich cvikoch, či fázach tréningu. Tréningové programy od elitných ambasádorov sa dajú stiahnuť zadarmo z oficiálnej stránky Coros. Prípadne je možné si zostaviť vlastný program a zdieľať ich s inými používateľmi.

Ďalšia vychytávka, na ktorú nedám dopustiť pri dlhších tréningoch alebo pretekoch, je notifikácia o občerstvení. Táto funkcia sa volá “Nutrition alert”. Viem si nastaviť, ako často (v minútach alebo hodinách) ma majú hodinky upozorňovať (vibrovaním, pípnutím + na displeji sa zobrazí ikona nápoja). Vtedy viem, že sa mám napiť, prípadne aby som hodil do seba niečo pevné (gél, tyčinky, soľnú tabletu atď.).

Nutrition alert (upozornenie na občerstvenie) je veľmi dôležitá funkcia najmä na ultra pretekoch, keď už hlava vypína. Hodinky ma upozorňujú v pravidelných intervaloch, aby som sa napil alebo niečo zjedol.
Nutrition alert (upozornenie na občerstvenie) je veľmi dôležitá funkcia najmä na ultra pretekoch, keď už hlava vypína. Hodinky ma upozorňujú v pravidelných intervaloch, aby som sa napil alebo niečo zjedol.

Rovnako ma veľmi potešila aktualizácia, ktorá priniesla funkciu “Resume later” (pokračovať v aktivite neskôr). Túto možnosť využívam napr. pri dochádzaní do práce na bicykli. Ráno po príchode do práce aktivitu neukončím, ale vyberiem si možnosť “Resume later”. A následne počas dňa môžem hodinky využívať bežným spôsobom. Kedykoľvek neskôr (aj v iný deň) sa potom viem do tejto aktivity vrátiť a pokračovať v nej ďalej.

Meranie tepu a iné pripojiteľné zariadenia

Prvé tri mesiace používania som na meranie tepovej frekvencie používal zabudovaný optický senzor. Senzor ukazoval približne reálne hodnoty a tepu som pri trénovaní nevenoval veľkú pozornosť.

Následne, po 3 mesiacoch používania, som nastúpil na tréningový program, ktorý je postavený na prísnejšom sledovaní tepovej frekvencie. V praxi to znamená, že som mal naplánované intervalové tréningy alebo dlhšie behy v rôznych tepových zónach. A práve pri takomto trénovaní optické senzory narážajú na technologické limity. Dôvodom je, že sú vo všeobecnosti o niečo pomalšie, čo sa týka rýchlosti zobrazovania aktuálneho tepu na displeji hodiniek. Pri Coros Apex sa toto pravidlo potvrdilo. Pri zmene záťaže sa premietla zmena v tepoch na displej približne s 30 sekundovým oneskorením. Pri tréningu postavenom na prispôsobovaní záťaže srdcovej frekvencie, je kľúčové dostávať na hodinky čo najaktuálnejšie dáta. Preto som sa rozhodol, že začnem používať hrudný pás, ktorý má odozvy výrazne kratšie, s približne 5 až 10 sekundovým oneskorením.

Priemerná hodnota tepovej frekvencie po tréningu bola v oboch prípadoch - meranie cez zabudovaný tepák a hrudný pás - identická. Avšak pás mal neporovnateľne lepšiu a rýchlejšiu odozvu pri zobrazovaní aktuálnych hodnôt pri zmenách v záťaži. Používam hrudný pás Sigma, ktorý s hodinkami komunikuje cez bezdrôtový protokol ANT+ (nižší odber energie ako Bluetooth).

Pripojiteľné zariadenia ako hrudný pás komunikujú s hodinkami cez ANT+ alebo Bluetooth. Pripojenie môjho Sigma hrudného pásu bolo záležitosťou niekoľkých sekúnd.
Pripojiteľné zariadenia ako hrudný pás komunikujú s hodinkami cez ANT+ alebo Bluetooth. Pripojenie môjho Sigma hrudného pásu bolo záležitosťou niekoľkých sekúnd.

Prvotné spárovanie pásu s hodinkami bola niekoľko sekundová záležitosť. Okrem ANT+ Coros podporuje pripojenie externých senzorov a príslušenstva aj cez Bluetooth. Je možné pripojiť napr. bežecké PODy a ďalej napríklad cyklo senzory (powermetre, speedmetre, kadenciometre a pod.). Kompatibilné ANT+ príslušenstvo s modelom Coros Apex si je možné pozrieť na oficiálnej stránke ANT+.

Zhrnutie

Ak hľadáš spoľahlivé, univerzálne hodinky a pomer ceny a výkonu je pre teba jedno z hlavných kritérií, môžem potvrdiť, že GPS hodinky Coros Apex túto ambíciu presvedčivo napĺňajú. Nie náhodou je Coros Apex najpopulárnejší model medzi používateľmi. Na Coros som prešiel z hodiniek Amazfit, ktoré v outdoor podmienkach pri serióznejšom a pravidelnom trénovaní narážali na svoje hardvérové a softvérové limity. Po prechode k GPS hodinkám Coros Apex 46 mm všetky tieto starosti odpadli - apka a synchronizácia fungujú na 100%, každé viachodinové preteky alebo tréning sa uložia bezproblémovo a rýchlo. Coros je úplne iná liga. Hodinky robia presne to, čo od spoľahlivého športtestera možno očakávať. Bez toho aby som tŕpol, či sa aktivita uloží, alebo sa niečo rozladí a zachová neštandardne.

Výrobcom udávaná výdrž batérie 35 hodín v GPS režime reálne sedí. Keď ma hodinky pred odchodom z domu notifikujú, že ich treba nabiť, nemusím sa vracať a pichnúť ich do nabíjačky. Viem, že zvládnu ešte 2 - 3 tréningy alebo jednu dlhú túru. A to aj pri 10% stave batérie.

Štandardné nástroje ako stopky alebo odpočítavanie sa vždy hodia. Využívam ich hlavne pri otužovaní.
Štandardné nástroje ako stopky alebo odpočítavanie sa vždy hodia. Využívam ich hlavne pri otužovaní.

Coros Apex 46 mm sú odolné, vodotesné (do 100 metrov) a majú jednoduché ovládanie otočnou korunkou. Poľahky sa dá do nich presunúť trasa, po ktorej sa chcem nechať navigovať. Počas aktivity mám k dispozícii päť rôznych obrazoviek a údaje na každej obrazovke si viem ľubovoľne konfigurovať. Ako používateľ hrudného pásu tiež vyzdvihujem kompatibilitu hodiniek s Bluetooth a ANT+ príslušenstvom.

Jediná výhrada, na ktorej by mal Coros ale ešte zapracovať, je vylepšenie vlastnej webovej platformy na prezeranie si aktivít a štatistík. Tento nedostatok ale nie je pre mňa kľúčový, pretože podrobné reporty aktivít sú priamo v Coros apke v smartfóne či tablete. Plus, je tu možnosť automatickej synchronizácie na treťostranové služby ako je Strava, Relive a pod. Navyše, Coros oznámil na sociálnych sieťach, že v blízkej budúcnosti plánujú spustiť vlastnú plnohodnotnú webovú platformu. Takže je sa na čo tešiť.

Coros Apex zároveň plnia aj funkciu smart hodiniek (ukazujú notifikácie z telefónu). Je sympatické, že Coros nemá ambíciu hodinky prepchávať smart funkciami typu hudobný prehrávač, bezkontaktné platby, topo mapy a iné. Tieto fičúry síce na papieri vyzerajú super, ale pri reálnom používaní pre mňa príliš zmysel nemajú. Nenahradia smartfón, ktorý aj tak takmer vždy nosím so sebou. Vývojári skôr ponechávajú hardvérovú kapacitu hodiniek na nové a užitočné funkcie pre športovcov a aktívnych ľudí. Hodinky si tak dokážu zachovať dlhšiu relevantnosť a prijímať nové funkcie cez aktualizáciu softvéru a zachovať si pritom svižnosť a spoľahlivosť systému. A musím potvrdiť, že sa im to perfektne darí. Počas môjho 9 mesačného testovania všetko fungovalo stabilne a rýchlo. Ani raz sa hodinky nezasekli, nebol potrebný reštart. Jednoducho, GPS hodinky Coros Apex sú zariadenie, na ktoré sa môžem v náročných outdoorových podmienkach úplne spoľahnúť.

Autor textu: Michal Stromko / ralpu.com

Fotogaléria k článku

Najnovšie