Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Premiéra filmu, zľava Majo Priadka, Adam Lisý, foto archív Adama Lisého
Premiéra filmu, zľava Majo Priadka, Adam Lisý, foto archív Adama Lisého Zatvoriť

Recenzia Film Cesta na vrchol predstavuje príbeh Mariána Priadku

Bežeckej filmovej dokumentaristike sa na Slovensku venuje doslova zopár nadšencov. O to vzácnejší je vznik nového dokumentu z dielne Adama Lisého pod názvom „Cesta na vrchol“. Adam tentokrát na plátne predstavil inšpiratívny príbeh aktuálne najúspešnejšieho, no veľmi skromného slovenského ultrabežca Mariána Priadku.

Novú snímku tvorca uviedol vo štvrtok 3. septembra v Bratislave na slávnostnej premiére za prítomnosti hlavného hrdinu. Adam sa rozhodol film divákom sprístupniť online na svojej webovej stránke, na ktorej si ho môžete vychutnať za symbolický príspevok, ktorým autora podporíte v jeho ďalšej tvorbe.

Dokument s dĺžkou rovných 18 minút divákovo oko poteší množstvom záberov prírody z vtáčej perspektívy v sprievode sugestívnej hudby. Toto vydarené kombo, dobre známe už z predchádzajúcej Adamovej tvorby, rozhodne nesklame ani v novom šate. Publikum si tak z Majovej Cesty na vrchol povyberá ozajstné hrozienka z koláča.

Vizuálne príjemné scény pretkáva voľné rozprávanie hlavného protagonistu o jeho netradičnej ceste k športovému úspechu. Film je tak krátkou sondou do hlavy človeka, ktorý sa v živote otočil o 180 stupňov a ktorého láska k behu priviedla zo života na ulici až na medzinárodné stupne víťazov.

Medailónik dopĺňajú komentáre známych tvárí slovenskej ultrascény (Paťo Hrotek, René Mráz, Rado Harach), ktoré charakteristiku hlavnej postavy obohacujú o pohľad zvonku. Nechýba im ani jemná dávka humoru.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Divákom, ktorí v slovenskom svete ultra nie sú doma, azda môže uniknúť podstata príbehu, ktorá je v celom filme naznačená iba v kontúrach. Aj človeku znalému pomerov môže chýbať hlbšie či konkrétnejšie rozvinutie témy, prípadne jej jednoznačnejšie vyvrcholenie. Skalných fanúšikov ultratrailu rýchlo po vtiahnutí do deja prekvapia záverečné titulky a smútok, že Cesta na vrchol s Majom Priadkom netrvala dlhšie.

Film ako celok pôsobí veľmi príjemne, esteticky a čisto. Tí, ktorí hľadajú motiváciu pre beh a všetci milovníci slovenských hôr si pri ňom určite prídu na svoje!

Adam Lisý (1988)

filmár – samouk a nadšenec ultratrailu, ktorý sa do povedomia bežeckej obce dostal najmä seriálom krátkych upútaviek na slovenské ultratrailové preteky pod spoločným názvom Hľadanie ultra. Cyklus zavŕšil 34-minútovou dokumentárnou snímkou o prebehnutí Cesty hrdinov SNP Volanie diaľok (2018), ktorá úspešne obletela niekoľko filmových festivalov a v januári tohto roku sa dostala aj do vysielania celoštátnej televízie (TA3).

Upútavky a outdoorová filmografia Adama Lisého

Lazová stovka (2017)
KBK2017 (2017)
Nízkotatranská stíhačka (2017)
Malofatranská stovka (2017)
Slovensko na šnúrkach (2017, dokumentárny film)
Tatranská šelma ultra (2017)
Turiec run (2018)
Hľadanie ultra s Paťom (2018)
Lavaredo memories (2018)
Volanie diaľok (2018, dokumentárny film)
Javornícka stovka (2018)
Cesta na vrchol (2020, dokumentárny film)

Fotogaléria k článku

Najnovšie