Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hoka One One Speedgoat 4 – trailová obuv s dropom 4 mm
Hoka One One Speedgoat 4 – trailová obuv s dropom 4 mm Zatvoriť

Test Prvých 100 km s Hoka One One Speedgoat 4

Francúzsky výrobca tenisiek HOKA One One je známy najmä tým, že takmer všetky svoje modely ponúkajú maximálne odpruženie voči konkurencii. Rada trailových tenisiek Speedgoat, pomenovaná podľa známej tváre HOKA – Karla „Speedgoat“ Meltzera, na tom nie je inak.

Výrobca
Hoka One One
Model
Speedgoat 4
Typ
trail-running obuv
Materiály
syntetický zvršok, podošva Vibram Megagrip, 32 mm EVA medzipodrážka
Hmotnosť
306 g
Páči sa mi
výborné odpruženie, dobrý grip, dobrá stabilita
Nepáči sa mi
na tlmenie si treba zvyknúť, odlepený bočný pás
Ostatné info
drop: 4 mm
Infocena
140 € – odporúčané MOC

Pre kúpu tenisiek som sa rozhodol na základe odporúčania od Ľuba Mäkkého, ktorý sa v nich mimoriadne ľahko a svižne pohyboval na jednom z našich náhodných výletov v Západných Tatrách v lete 2020.

Rád skúšam nové veci, a tak po takmer desiatich rokoch, kedy sa u mňa striedali osvedčené modely od Asics, Adidas a Salomon, prišiel čas na „ten mega odpružený div sveta“ alias HOKA One One.

Už počas skúšania modelov HOKA, ak ste zvyknutí najmä na „klasické“ modely trailových tenisiek, odrazu pri chôdzi cítite, akoby ste sa vznášali tesne nad povrchom. Rozdiel v odpružení (materiál: EVA pena 32 mm hrúbka) bol taký výrazný, že mi utkvel v pamäti doteraz.

Ďalej to bola prekvapujúca ľahkosť tenisky (váha v závislosti od veľkosti od 272 – 306 g), napriek svojej robustnej podrážke s Vibram Megagrip.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Podrážka Vibram Megagrip

Podrážka Vibram Megagrip s 5 mm funkčným rôznosmerným vzorom má dobrú priľnavosť aj na mokrom a šmykľavom teréne či snehu. Občasné prešmyknutie som zaznamenal najmä v terénoch so sklonom 30 - 45 °, ktoré boli zároveň podmáčané či extrémne blatisté. Gumová mäkká zmes v zóne záberu umožňuje dobrý odraz aj na skalnatom či mokrom povrchu. Ohyb tenisky je mierne rozšírený a vyhovuje väčšej škále tvarov chodidiel.

Odpruženie

Asi najväčším benefitom modelu Speedgoat 4 je výborné odpruženie. Podporná a veľmi dobre tlmivá pena EVA ponúka skvelú ochranu pred skalnatým či inak nerovným terénom a má prekvapujúco dobrú stabilitu (hrúbka tlmiacej peny EVA je až 32 mm!). Napriek tomu som však niekoľkokrát zaznamenal zvrtnutie tenisky pri nášľape na nestabilný podklad (skalnatý výčnelok, či iná hrana), najmä pri zníženej pozornosti či rýchlom zbehu. Preto odporúčam „naučiť“ sa s teniskou našľapovať aj v exponovanom či inak nestabilnom teréne – platí to najmä pre „nás vysokých“, ktorí trpíme počas behu aj inak.

Napriek tomu pri behu či chôdzi dokážem vnímať a kontrolovať každý došľap, a nevnímam pritom ostré či inak nepohodlné výčnelky či kamene – 32 mm pena robí svoju prácu na jednotku.

Fixácia päty

Päta je úzka, čo pomáha lepšie uchopiť chodidlo a zlepšiť celkovú fixáciu v teniske.

Speedgoat šetrí kĺby

Pre bežcov či diaľkových peších turistov alebo pre hocikoho, kto sa snaží znížiť opakujúcu sa námahu unavených či bolestivých kĺbov, je Speedgoat 4 dobrá voľba.

Povrch tenisky

Vrchný materiál tenisky je tenký ale dostatočne pevný. Odolnosť perforovaného povrchu zvyšujú vystužené krycie vrstvy v oblastiach najintenzívnejšieho opotrebovania. Trochu prekvapivo sa však už počas prvých 20 - 30 km odlepil na niektorých miestach gumový pás kopírujúci špičku tenisky od sieťovaného materiálu – bez problémov to spravíte sekundovým lepidlom, ale... Inak je vrchný materiál veľmi priedušný a chodidlo je dostatočne odvetrané.

Jazyk tenisky je takisto veľmi tenký a tak umožňuje viac miesta aj pre vyšší predpriehlavok. Ak si zvyknete tenisku viazať natesno, tak práve tenký jazyk nemusí šnúrky dostatočne dobre izolovať a môžete si spôsobiť drobné otlaky, čo sa stalo aj mne.

Zhrnutie

Speedgoat 4 je napriek svojmu 32 mm odpruženiu výkonný a dostatočne stabilný model trailových tenisiek, vyžaduje však trocha trpezlivosti na začiatku, najmä ak ste predtým behali v teniskách s minimálnym či stredným odpružením. Je to určite zaujímavý model, ktorý by som odporučil najmä do náročných a technických terénov či na ultra dlhé vzdialenosti. Teniska ponúka mimoriadne návykový komfort a pocit „vznášania sa“ nad terénom – a to stojí za to.

Ďalšie informácie

Fotogaléria k článku

Najnovšie