Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čelovka Silva X-Trail

Diskusná téma K článku: Čelovka Silva X-Trail

Súčasne svietiace LED rôznych výkonov a so špeciálnym usporiadaním v optike Silva odštartovala pod marketingovým názvom Intelligent Light s čelovkou Alpha. Táto technológia si po top modeli našla cestu aj do ďalších, pre bežného turistu alebo outdoor športovca prístupnejších modelov. V redakcii sme mali možnosť testovať štvorsezónny model X-Trail v prevedení na bežné AA batérie.

Martin M.

Po 2 letech docela intenzivního užívání se normálně sprostě přežvýkaly drátky v ohybech okolo konektoru. Na jedné straně byl kabel s přívodním napětím úplně přerušený a na straně k akumulátoru byl už narušený obal. Vstup do akumulátoru díky možnosti rotace kabelu od spojky ke krabiččce už na tom taky nebyl zrovna nejlépe.
S otcem elektrikářem jsme problematická místa spravili.
Nevím jestli to udělali schválně nebo byl jen použit nekvalitní materiál, ale čekal bych vetší výdrž materiálu.

Každopádně jinak jsem spokojen. Na běžky a běh plně dostačující.

Bushman007

Vlastním čelovku silva x trail plus teda vyššiu radu ako je táto recenzovaná a môžem povedať, že jej kúpu vôbec neľutujem práve naopak. Chodievam s ňou behávať a výdrž akumulátora je výborná. Zatiaľ som ho dobíjal po kúpe a batéria je stále full. Používam hlavne tretí svietiaci režim pretože prvé dva sú dosť silné. Tretí režim mi spoľahlivo osvetlí plochu cca 20 m predo mnou.Dnes som spozoroval líšku na asi 50 metrov trúfam si odhadnúť, že pri prvom režime by to bolo nad 100m avšak treba rátať s vyššou spotrebou akumulátora.

Radovan Plevko

Takze minuly tyzden mi to (MJ-808E) doslo priamo z Hong-Kongu.
Od objednania do 9 dni.
Skusil som to uz v Karpatoch na biku a mozem napisat par prirovnani: denne svetlo, zvaraci obluk, vybuch novy :P .
Krasne sa stym daju pozorovat srnky, zajace a lisky pri veceri na Kamziku.
Proste kooopec muziky za velmi malo penazi.
Ako som uz slubil, skusim o tom sem nejaky clanok napisat.

Misjak

Martin_š, vlastním to isté a potvrdzujem Tvoje skúsenosti a pridávam sa aj k tomu doporučeniu. K XP2 pridám ešte jednu vlastnosť - nezničiteľnosť (zatiaľ sa tak naplno prejavuje)

Martin_š

casto som na horach aj v noci ale Tikka XP2 ma nikdy nenechala v uzkych ,je sikovna a spratnas dobrou svietivostou, ale toto ......urcite nie

Palo TT

Cinske svetla z dealextreme.com su medzi bikermi velmi popularne. Kopec info sa da najst v diskusiach na bike-forum.cz staci si dat vo fore vyhladat niektory z vyrazov: dealextreme , aurora , trustfire , P7

Peter61

Lubo, pls tie "baterie 4x NiMH Varta" mali 117g nabite alebo vybite ? :-)

Boboman by mohol napisat daco o LenserH7, po š rokoch uz by to stalo za to.

Lubo

P.S. Radovan, ked napises recenziu alebo test spominanej cinskej celovky, popripade ktokolvek iny na celovku, s ktorou ma dobre skusenosti, budeme radi :-).

Lubo

Ad Peter:
Mea culpa, celovka vazi 80g pri pouziti svietidla s helmovym drziakom, ktory mozno prilepik k helme. Tu je co som navazil:

  • svietidlo: 70g
  • hlavovy popruh: 44g
  • prazdny obal na baterie 53g
    Sucet bez baterii = 167g
    Baterie 4x NiMH Varta = 117g
    Sucet celkovo = 284g
    Pri alkalickych bateriach by to bolo okolo uvadzanych 250g.

Peter, takze ak ide o minimalizaciu zvysenia hmotnosti toho, co nosis na kokose, tak tych 80g sedi, ak pouzijes helmovy drziak. Baterie s ich drziakom strcis do vrecka bundy, mikiny, alebo do nohavic.

Ad Radovan Plevko:
Podla mna celovka nema regulaciu vykonu v zmysle dorucovania konstatneho vykonu. Vidiet to aj na grafoch. Ak by mala, tak najma z dovodu zivotnosti alk.baterii by urcite vyzeral zaciatok grafu inak. V obvodoch nejaka regulacna ochrana vzhladom na zivotnost samotnej LED pravdepodobne bude tak, ako uvadzas.

Ad cena:
Balenie obsahuje mnozstvo prislusenstva, vdaka ktoremu ziska pouzivatel vyssiu variabilitu. Taktiez kvalita spracovania je na vysokej urovni. Ci to vyvazi alebo nevyvazi obstaravaciu cenu, je samozrejme individualne. V hodnoteni aj uvadzam, ze nejde o premianta v pomere cena/vykon.
P.S. uvadzana je odporucana MOC, na nete sa mozno bude dat zohnat aj za menej

Peter61

Ak mam mat polkilovu prilbu na hlave 10 hodin a k tomu 4 hodiny 300 g celovku ( petzl duo), tak som rad, ked to konecne dam dole.
K tym k tej cene a parametrom sa tu uz vyjadrili predo mnou, ale mne nesedi prave ta hmotnost. Ak ma celovka 80 g a baterky 90 g ( alkal.), resp.cca 110 (NiMH ), furt mi to nevychadza " niečo málo pod 250 g". Co tam je este zaratane ?

Radovan Plevko

Velmi pekne a detailne spracovany clanok ;)
Len ta cena... pre nasinca myslim ze este stale vela a o vykonnejsich zn. Silva prip. Petzl celovkach ani nehovorim.

Co sa mi v clanku nepozdava, ze by dana celovka nemala riadiaci obvod tzv. driver. Je vseobecne zname, ze ak ma LED dioda prezit aspon 50.000 hodin, tak je nutne do LED diody upravovat vstupny prud na max. hodnotu predpisanu vyrobcom. Napatie sa uz automaticky meni podla vstupneho prudu na zaklade vnutorneho odporu LED v zavislosti podla omovho zakona. Ak by celovka nemala riadiaci obvod, tak LED by zacala tahat z baterii tolko prudu kolko by zvladali a tym padom by aj napatie a vykon vyleteli vysoko a kremik by sa v LED zacal tavit.

Prave uvazujem o prestavbe mojej velmi lacnej (200skk) povodnej 1W celovky EMOS velmi jednoduchym sposobom, a to tak ze tam len vymenim povodnu LED za LED CREE XP-G sos.sk/…/XP-G.pdf, ktora pri vykone 1W disponuje svetelny tokom az 139lm. Povodna 1W led ma len okolo 30lm. Pri vstavanych bateriach 4xAAA napr. SANYO Eneloop (NiMH s velmi nizkym samovybijanim, maju este stale 85% energie po roku) by pri max. vykone mala svietit okolo 3,5hod co je velmi pekna hodnota na take malicke riesenie a svetelny tok 139lm :) . Samotna LED stoji okolo 11€ .

Pred par dnami som si cez DX objednal cinske :) svietidlo vyrobcu MagicShine M808E. Nedavno jeden z top vyrobcov vysokosvietivych LED diod CREE uviedol na trh novinku - LED diodu XM-L s "brutalnou" svietivostou 1000LM pri vykone cca 10W (v tomto smere je K2LUX so 160lm pri 5W prezitok - dolezite nie su watty, ale lm/W). Tento cinsky vyrobca nevahal a hned upgradoval predosly model M808 s LED SST na M808E s LED CREE XM-L. Predosly model M808 mal aj udajne velmi velke problemy s LION akumulatormi a stahovali ich z predaja. Tento novy M808E by uz vraj nemal mat ten problem, baterie su nove, dokonca v hlinikovom puzdre s modro podsvetenym digi voltmetrom :D. Nejake recenzie a dost pozitivne aj v kvalite spracovania uz boli o tomto svietidle popisane na roznych web strankach. Snad sa sam presvedcim ak mi vobec to svietidlo pride a ci bude svietit. Cez redukciu na hlavu sa da z toho spravit aj celovka, len samozrejme je o cosi tazsia ako v clanku spominany model ale zase s brutalnym svetelnym vykonom, ktory 2 nasobne tromfe aj najvykonnejsiu celovku Silva Alpha. Nechcem tu nejako vyzdvihovat cinske vyrobky, s maloktorymi mam dobre skusenosti, ale ak toto bude dobre, tak o tom je konkurencia :) .
Ak to teda dojde, tak mozno tiez sem napisem o nom nejaky clanok , 1000 lm pri spotrebe 10W za 55€ aj s postovnym, no nekup to! :)

P.S. svetelny tok 1000lm je na urovni 60W halogenovej ziarovky :)

Sorry za taky dlhy prispevok ;)

Adamus

Asi tak ... ako mifo78 ... za polovicu by to slo ... inak nic moc!

Mifo78

Ten cas svietenia je dost slaby. Vikendova akcia v horach a musis mat nahradne baterky v ruksaku... O cene ani nehovorim....

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma