Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hodinky Garmin Fénix

Rustislove

Ja vlastnim Fenix-a uz od jula 2013 a som s nim spokojny. Pouzivam ho okrem tur v horach aj na behanie a bicyklovanie.

Co sa tyka presnosti GPS som zistil, ze cim rychlejsi pohyb tym presnejsie su udaje. Cize najhorsie na tom je meranie pocas chodze. Je inak zaujimave, ze v auguste som prechadzal priecnom sedlom aj ja a pri Teryho chate som mal take iste ulety mimo trasu ako uvadza autor. Zvlastne, nie? :-)

Z clanku neviem ci bolo uplne jasne, ze pre kazdy profil (ktorych moze byt niekolko) sa da nastavit pre rezimy (1)sledovanie trasy, (2)navadzanie a (3)vnutorne pouzitie rozne obrazovky pocas aktivity. Kazda obrazovka moze zobrazovat jednu az 3 veliciny. Niektore su dedikovane, ako napr. teplota aj s grafom. Takychto velicin ktore Fenix pozna je v pristroji neurekom. Dost zamrzi ich slaby popis v manuali, co je co, pretoze sa vo Fenixe zobrazuju iba ako skratky. Niektore sa viazu na externe snimace. Celkovo manual k Fenix-u je dost odflakany.

Dost vela informacii som musel cerpat z for (napr. forums.watchuseek.com/…/garmi…. Tiez ma stve ze na Adroid app sa vykaslali.

Co sa tyka map, tak riesenie od Garminu pre Fanix je na zaplakanie, ale vdaka nadsencom tu mame portal ako je napr. gmaptool.eu/…/maps-garmin-fen… kde najdete openstreet mapy celeho sveta ktore sa daju po castiach napumpovat do fenixu. Samozrejme kvoli velkosti pamate nie vsetky naraz ale pomocou SW MAPSOURCE je to velmi pohodlne. Velke plus tychto map je, ze obsahuju skoro vsetky slovenske turisticke chodnicky plus vsetky vyznamne kopce, stity a mesta. Odporucam vyskusat. Potom je pouzitie map vo Fenixe uplne super.

Musim dodat, ze na navigovanie sa GPX track nehodi, ako uvadza autor. Pretoze ak je v logu chyba pripadne ak pocas tury obidete nejaky bod, Fenix nevie ze moze ist podla najblizsieho dalsieho bodu ale treba sa vratit a ist presne podla vsetkych bodov (presne!). Pri route je to ako pri navigacii logicky podla blizkosti bodov. Ale na turn by turn navigaciu treba zabudnut. A route ako trasa vyzera ako sled useciek bod-bod cize jednotlive casy do ciela a vzdialenosti nie su presne, ale v horach je to podla mna aj tak velmi uzitocne.

Chcem tiez doplnit ze sekundovka ma asi 5 rezimov nastavenia nie len dve ciarky po obvode. Celkovo vzhlad hodin ako ukazovatela casu je konfigurovatelny s mnozstvom moznosti.

Porovnania s etrexom a podobnymi zariadeniami: Pouzivam ich aj na behanie a tam nic ine ako hodinky sa ani nehodi. Vyvojari stale aktualizuju firmware cize postupne pribudaju nove vlastnosti. Fenix napr. aktualne podporuje aj novu outdoor kameru od Garminu.

Co sa tyka vzhladu ja som spokojny s robustnostou aj so vzhladom.

Musim ale napisat kritiku na vyskomer. Fenix vie ziskat vysku zo zmien tlaku po predoslej kalibracii alebo z GPS. Ani jedna z tychto hodnot sa po cedennom merani neukaze ako velmi presna. Vzdy su odchylky, niekedy az desiatky metrov. Na portalch je toto dost kritizovane. Skoda.

Este dodam ze hodinky vedia podla GPS kedy vychadza a zapada slnko, kedy vychadza a zapada mesiac. Kedy je vhodne ist lovit zver. Velmi uzitocna je funkcia svietidla kedy je podsvietenie vybudene na max a displej je prazdny. V stane je to velmi uzitocne. Hodinky podporuju aj vibracny rezim. Alarmy sa daju naviazat na rozne udalosti, nie len casove.

Patko22

mozem sa opytat ak by ste ich mali porovnat s Ambitmi (black HR), co by ste volili? Ď za radu

Sspacer

Cavte,
ma niekto z vas Fenix 3 a pouziva ich na navigaciu? Ako ste s nimi spokojni?
Mam Suunto Ambit 3 a pri navigacii formou route je pri kratkej, resp. velmi dlhej trase zoom velmi maly. Ako hladam tak hladam, vyzera, ze sa to neda nijak spravit. Zaujima ma, ci je na tych fenixoch rovnaky problem, alebo tam zoom level nie je az tak obmedzeny.
Chcel som to z velkej casti prave koli navigacii. Oproti napr Garmin Etrex a podobnym zariadeniam, sa mi paci, ze to nemusim drzat, mam to stale po ruke (na :)). Ale neviem, co sa tyka navigacie, asi maju taketo zariadenia navrch.

Eric

sspacer: Ahoj. Mam trojky, navigacia je uplne v pohode, da sa to zoomovat v pripade potreby, ALE mam verziu kde sa nedaju nahrat mapy, iba trasa. Takze vlastne nevidim nic ine, len ciarku, po ktorej by som mal ist a sipku (mna) ako po nej idem. Pokial zbehnem z trasy dolu (co i len 10 m) tak zapiapju a upozornia ma na opustenie trasy. Pokial uvazujes o serioznejsej navigacii, urcite by si sa mal poobzerat po verziach, kde sa daju nahrat normalne turisticke mapy (napr. Fenix 5)

Sspacer

@Eric:
ahoj, dik za odpoved. Nie si nahodou z BA? Rad by som si tie fenixy pozrel a vyskusal nazivo, ak by ti to nevadilo.
Na tych ambitoch je to rovnake, len ciara a sipka. Mozno aj mna upozornuju, ale zvuky mam vypnute, tak neviem :). Ale skor nie.
Inak, pozeral som rozne videa na youtube, a nieco precital a podla tych zdrojov sa da nahrat nejaka apka, pomocou ktorej vies naladovat mapy aj na tovju trojku ;). Zacat mozes tymto. Vyzera to zaujimavo, ale neviem, co to robi v takomto pripade s vydrzou baterky. Btw. ta baterka vyzera, ze je lepsia prave na tych ambitoch. Keby tam ten zoom nebol obmedzeny a keby (ak to tam nie je) tiez zapipal pri opusteni trasy, bol by som hepi :).

TomXX

Ahoj, ja mám tiež Fenix 3, navigáciu nepoužívam priznám sa. Tá CIQ app na použitie máp sa volá dwMap (dynamic.watch/), skúšal som, ale neoslovilo ma to, musíš mať myslím hodinky cez BT pripojené s mobilom. Problémom je to, že bitmapové mapy zaberajú veľa miesta a F3 ho až toľko nemajú. Pracujem v BA, takže ak chceš sa ozvi, môžeš si ich ošahať :) Iné mapové appky pre F3 potrebujú zase online prístup, tj hodiny - mobil cez BT a mobil na nete... Ak chcem mapy, tak mám mobil s Oruxmaps kde mám vlastnú mapu shocart+tieňovanie+TZT+lesné cesty. Na hodinkách to nebude nikdy normálne použiteľné.

Sspacer

@tomXX:
Jasne, ja by som ani tie mapy nepotreboval, to uz je take prehnane. Vzdy mam so sebou mapu a buzolu. Plus mobil, ak treba. Ale na tych hodinkach, keby sa dalo v pohode zoomovat, tak to by bolo super. Lebo aspon na tych ambitoch ta navigacia cez route (ze vidno ciaru), funguje velmi dobre. Aj ked stojis a otacas sa, tak imho velmi presne (na dany zoom level) ukazuje tu sipku. Keby sa dalo viac zazoomovat, bolo by to supis.
To by bolo super Tomas :), urcite sa ozvem. Budem moct aspon porovnat.

TomXX

Možno ešte jedna pikoška čo sa týka Garminu všeobecne. Ak chceš do hodín nahrať track ktorý chceš následne použiť na navigáciu, tak sa to nedá urobiť nijako jednoducho. Ale úplne debilne - pridať GPX (track, nie route!!!) ako manuálnu aktivitu, následne z nej vytvoriť dráhu (route) a tú zvoliť na synchronizáciu do hodín a následne pri synchr. (BT, Wifi, kábel) sa skopíruje do hodiniek. Potom môžeš/musíš ručne pridanú aktivitu vymazať... Vivat Garmin!

TomXX

Dodatok - tuším to v novej verzii webu upravili, ale ešte som to neskúšal, dám vedieť.

Lukášj

Mám Fenix 3 a v pohode navigáciu používam. Počas jej používania si ju vieš zoomovať, máš prehľad o zostávajúcom čase, čase príchodu, zostávajúcej vzdialenosti, výškových metroch + grafickú obrazovku, v ktorej časti túry sa nachádzaš. Nahrávanie gpx súbor napr. odtiaľto z turistickej mapy nahrávam v pc cez program Base Camp, kde gpx pridám a potom ho exportnem do hodín. Úplne jednoduché, iba to trocha dlhšie trvá, ak je v hodinách príliš veľa aktivít, kým sa do Base campu načítajú.

Sspacer

Diky.
Ako dlho vam vydrzi baterka. O Fenixoch 3 som cital, ze su akesi nestabilne co sa tyka GPS, ze vypadava signal, ze to vselijak skace, ... Co vy?

Co sa tyka takej funkcionality, ze teraz sa rozhodnem, ze zacnem zaznamenavat trasu a po nejakom case sa rozhodnem, ze chcem ist spat. V pohode takto navigacia funguje (track back, ked nemas dopredu nahranu trasu ale aktualne zaznamenanu) ?
Vdaka :)

Lukášj

Baterka vydrží cca 13 hod pri používaní gps, glonass, tepového pásu, notifikácií, upozorňovaní cez vibrácie, kedy sa dostane pod 20%, v takýchto prípadoch nabíjam cez powerbank aj počas aktivity. Nabíjacia kolíska je na to dobre uspôsobená a na ruke pod hodinkami nevadí.

Signál používam gps a glonass súčasne, na otvorených priestranstvách super, v meste blízko vyšších budov, resp v tiesňavách môže byť občas menší problém. Toto platí pri sekundovom zázname. Pri ultratrac, ktorý zaznamenáva cca raz za minútu a inak gps vypína je nepresnosť dosť veľká, takže ho vôbec nepoužívam. Inak presnosť gps závisí od konkrétneho miesta v konkrétnom čase a satelitoch v danej oblasti, čo je dobre vysvetlené tu:

facebook.com/…/?fref=mentions

Trackback som ešte nepoužíval, ale v hodinkách sa nachádza, takže by nemal byť problém sa podľa neho navigovať.

TomXX

Ten signál... mal som FR10 aj FR25 a oboje mali pocitovo lepší príjem v porovnaní s F3. Ale napr. v Dierach môžeš mať na ruke aj satelitný tanier a bude to platné 2 veci. Na voľnom priestranstve je to úplne ok. Trackback je funkčný.

Eric

sspacer: Ahoj. Prepac, dlhsie som sem nenakukol. Som z BA, samozrejme, mozes si ich okuknut ked budes chciet :) Mapy nepotrebujem, takze to neriesim. Trackback funguje dobre aj pripade aktualnej aktivity. Co sa tyka nahravanie tras, ja to robim tak, ze gpx trasu nahram cez PC do hodiniek do suboru Newfiles a je to. Nic viac. Akurat treba davat pozor na to, ake velke su tie gpx subory, lebo cim vacsi subor, tym dlhsie sa potom v terene nacitava trasa po zapnuti navigacie. A kedze ja na mnohych podujatiach fungujem tak, ze to zapinam (kvoli setreniu baterky) az ked si niesom isty trasou v terene, dost to otravuje, ked sa tam tri minuty toci koliesko nacitavania :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma