Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tréning ultrabežca

Diskusná téma K článku: Tréning ultrabežca

Napriek skutočnosti, že tréning nie je nosnou časťou celkovej prípravy na ultramaratón, budeme sa mu venovať ako prvému. V prípade, že chce bežec zamiešať poradím na popredných miestach či už horského alebo asfaltového ultra, potrebuje špecificky zostavený systém prípravy, ktorý zabezpečí, že sa na štart postaví v čo najlepšom fyzickom rozpoložení.

Eric

Presne tak. Nemusi to byt ale striktne dane, ze 10 minut/10 minut. Staci si to menezovat podla pocitu - ako fartlek. Jednoducho pokial najdes silne stupanie, prejdes do chodze, lahsie pasaze sa daju prebehnut. Je to metoda, akou sa da natrenovat dlhsi "pobyt" v trochu vyssich srdcovotepovych zonach a pritom sa uplne neodpalit. Co sa tyka tych svalov - su 100x lepsie akoby to bol tuk samozrejme, nakolko ony predda vykonavaju pracu, avsak pravda je taka, ze zaroven aj spotrebuvaju ovela viac kysliku a zaroven aj vela vazia, co spomaluje a zaroven skodi pohybovej sustave (viem o com pisem, isiel som zo 100 kg na 68, ale zas taky extrem nemusis). Hold, treba si vybrat, ale myslim, ze cesta, ktoru si nacrtol teraz je celkom spravna, tak do toho :)

Juraj C.

Vďaka. Asi najväčší problém bude ta váha. Skúsim sa preorientovať v posilovni na cviky s vlastnou váhou (zhyby, kliky na bradlách 10x10 za tréning) a uvidím. Aj som tušil, že mať priveľa svalovej hmoty nie je vždy prínosné - najmä pri behu a turistike. Skúsim zísť na tých 90-95 kg a nájsť zlatú strednú cestu.
Len čo sa stopí sneh začnem opäť behávať a postupne si pridávať.
Ináč čo je to ten indiánsky beh? Je to niečo v štýle - napr.10 minút beh, 10 minút chôdza, 10 minút beh atď.?

S pozdravom

Eric

Ahoj. Ak sa mozem vyjadrit, kedze chodis do posilnovne a si trojbojar, predpokladam, ze tych 108 kg nebude vacsinou z tuku, avsak tak ci tak, na vytrvalostne discipliny, i ked s nizsou intenzitou, ale v terene, je 108 kg naozaj vela. Trpi tym najma pohybova sustava - prave preto ta bolest kolien dolu kopcom. Pri tejto vahe by som dokonca absolutne vylucil nejaky beh dolu z kopca. Je to kontraproduktivne. Skor rozmyslat o nejakom rychlejsom vyslape do kopca a potom opatrne dolu - najlepsi by bol asi v tomto pripade bicykel. Ide Ti o prechod, ktory ma dokopy skoro 100 km a prevysenie cez 5 km a Ty ho chces dat za dva dni, co je celkom slusny VYTRVALOSTNY vykon. Treba si uvedomit, ze pokial by si siel po rovine svojim tempom polmaratonu, musel by si zabehnut dva dni po sebe minimalne 6 hodin vkuse. A to nehovorim o prevyseni a terene. Skus to zo srandy jeden den absolvovat (trebars 8 - 9 hodinovy indiansky beh), ako sa budes citit na druhy den, ci by si taky vykon dokazal zopakovat. 5 - 6 km behy Ti nepovedia o Tvojej vytrvalosti nic. Nehovorim, ze sa to neda, da samozrejme, ale pokial nechces na prechode vyslovene trpiet (napriklad aj tymi bolestami kolien), bude lepsie sa trochu viac preorientovat na tvorbu vytrvalostnej stranky (tu silovu mas uz dostatocnu). Nemusis zozaciatku behat 4 x do tyzdna, staci 2 - 3, ale behy postupne predlzuj (pomaly), nasledne skus jeden z nich natiahnut na nejakych 90 minut. Samozrejme treba vsak ratat s urcitou transformaciou stavby tela, uz z Teba nebude tutovy silovy trojbojar :) Treba si vybrat. Alebo ist prechod na tri dni a to sa uz vcelku da. :)

Juraj C.

Zdravím

Potreboval by som radu ohľadom prípravy na prechod Nízkymi Tatrami (Telgárt-Donovaly). Posilujem a behávam už snáď 15 rokov. Behávam len 3-4 krát do týždňa po 5-6 km na poli a v lese. Dal som aj niekoľko polmaratónov v čase od 2 hodín do 2:30. V behu som limitovaný mojou hmotnosťou (mám asi 108 kg pri výške 184cm). V posilovni sa prevažne orientujem na silový trojboj (nesúťažne). Mám však občasný problém s bolesťou kolien. Najmä pri zbehoch, pri turistike dole kopcom.
Mal by som dačo výrazne zmeniť? Alebo máte nejaké rady ako sa na to kondične čo najlepšie pripraviť?Chcel by som to dať v čo najkratšom čase - tak do 2 dní.

Vďaka za radu

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma