Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Kráááľovej holi nehatí chodník šľahúň zelenýýý

Diskusná téma K článku: Na Kráááľovej holi nehatí chodník šľahúň zelenýýý

Ostrieľaní horomilovia bez dlhého premýšľania iste potvrdia, že naplánovať si turistiku po úbočiach majestátnej hory na bezzrážkové počasie je jedna vec a skutočne ju takú mať, je niekedy malý zázrak. So zatajeným dychom sme sledovali predpovede počasia. Sýto žlté slniečka v nich meteorológovia sľubovali na celý víkend. Vďaka dokonalému babiemu letu, rekordnému počtu dobrovoľníkov a skúsených pilčíkov s motorovými pílami nám bolo tento rok dopriate naplnenie plánov vrchovatou dávkou.

Martin knor

Dakujem za vysvetlenie. Takto tomu uz rozumiem lepsie. Na tej zelenej teda zrejme islo o kalamitu a odstranovali ju lesnici.

Jana157

Ahojte,
som jedna z organizátoriek a skúsim odpovedať na vaše otázky. Takúto dobrovoľnícku brigádu sme túto jeseň robili 6.rok a postupne sme spriechodňovali celý hrebeň NT (červenú), plus niektoré najzarastenejšie prístupové chodníky. Detail nájdete v jednotlivých starších príspevkoch na hiking-u alebo na skparbat.eu$ret alebo ideálne osobnou turistikou po nich :).

Túto jeseň sme spriechodnili tieto trasy na Kráľovu hoľu: 2 chodníky z Telgártu (červený a zelený), 1 zelený zo Záturne, 1 modrý smerom od Troch kopcov vrátane jeho žltej prípojky cez Martalúzku.

Žiaľ, čo sa ťažby dreva týka a s tým súvisiacou zhoršenou kvalitou turistiky, je to mimo sféry nášho vplyvu.

Čo sa týka kvality a dostatočnosti značenia turistických chodníkov, správny adresát týchto informácií a podnetov je Klub slovenských turistov (KST). Podľa informácií, čo máme z komunikácie s KST v tejto oblasti, na značkovanie potrebuje človek absolvovať určité školenie v KST, to sme zatiaľ neabsolvovali. Avšak v KST potrebujú a vítajú ochotných a aktívnych ľudí, ktorí v tejto oblasti pomôžu.

Aktivity nášho malého občianskeho združenia sme za posledných 6 rokov zamerali na spriechodňovanie nízkotatranských turistických chodníkov a plánujeme v tom pokračovať. Spriechodňovanie = prepiľovanie kosodreviny, či spadnutých suchárov na chodníku.

Faktom je, že chodníky v NT sú najčastejšie nepriechodné kvôli kosodrevine alebo spadnutým stromom. V prípade kosodreviny sa snažíme prepiľovať ich do dostatočnej šírky (aj podľa inštrukcií z NAPANT, HZS), aby vydržali priechodné 5-10 rokov. Spadnuté stromy môžu byť buď ako osamotené prekážky na chodníku (kde-tu 1-2 skrížené stromy) alebo ako väčšie územie s popadanými stromami (napr. kalamita). Odpratanie kalamity majú v kompetencii lesníci. My sa púšťame len do odstraňovania kde-tu ľahnutého stromu na chodníku - pokiaľ máme medzi dobrovoľníkmi dostatočne skúsených pilčíkov.

Pokiaľ máte aktuálne informácie o nepriechodnosti konkrétnych úsekov a máte chuť pozdieľať nám ich, a tým pomôcť sebe i ďalším turistom, prosím, ozvite sa nám na parbatsportovyklub(at)gmail.com Alebo využite kontaktný formulár: skparbat.eu/…/kontakt Radi na nich budúci rok zorganizujeme dobrovoľnícku brigádu na ich spriechodnenie. Bude nám potešením i vás na nej uvítať. Ďakujem vopred za cenné informácie a krásny čas všetkým prajem.

Peter61

:-)
dobré perly:
"myslenie je matka omylov"
"chodník prejazdný aj koňmo"
"najlepšia slovenská zoznamka"

PaliT

Mne sa zdá, že článok sprostredkúva skôr zážitkovú reportáž z užitočnej akcie, niet pochýb, že urobili kus dobrej roboty a text aj fotky sú inšpiráciou pre druhých – aby sa tiež zúčastnili podobnej aktivity.

Možno by bolo fajn, keby bolo jasnejšie, ktoré úseky spriechodnili, či to boli aj iné, ako tie spomenuté.

Martin knor

Pali, ved prave. Styri pristupove chodniky prijemnu turistiku neponukaju. Zelena je v sucasnosti dost problematicka. Naviac sa spomina cosi z hrebena... Ale ja mam celkovo problem s citanim takto napisaneho clanku. Asi starnem.

PaliT

Podľa mňa ho zhrnuli na začiatku vetou:

“Štyri kráľovohoľské prístupové chodníky z juhu, východu i severu opäť ponúkajú príjemnú turistiku bez prekážok.”

Ja som napr. stratil červenú na zostupe nedaľeko Telgártu, ale to bolo skôr tým, že tam ťažiari zanechali holinu na rúbanisku. Ale stretol som na KH dvoch Nemcov, ktorí išli zdola zelenou a museli vraj preliezať popadané stromy a tiež stratili značku.

Martin knor

Dobry den,
Mohli by ste mi prosim zhrnut tento clanok? Je tu vela slov ale informacna hodnota je nulova. Ktore chodniky ste prepilili? Siel som tento vikend po zelenej znacke cez Kralovu skalu a zabludil som tam, lebo tam lesnici tazia drevo. Nakoniec som zostupoval lesom, zrejme rovnobezne so znackou. Dalsi den som si vsimol, ze je novo prepilena kosodrevina na modrej znacke od Martaluzky. Aj zlta na Martaluzku je prepilena, ale tam sa to prepilovalo davnejsie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma